Amfilohije: Kukala nam majka, ako se na ovom zakonu gradi budućnost Crne Gore

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da je tragično to što se dešava u Crnoj Gori, jer je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je sada donet, postojao za vreme "prokletog Cara Dukljanina", prenosi crnogorski portal "Vijesti".

"To treba da znaju svi u Crnoj Gori. On je bio donio zakon i oteo sve hramove hrišćanske i ubijao hrišćane. Sada imamo povratak prokletom zakonodavstvu cara Dukljanina. Da li se na tome gradi budućnost Crne Gore? Kukala nam majka", poručio je mitropolit, koji je jutros služio liturgiju u paštrovskom manastiru Duljevo iznad Svetog Stefana.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da sva zaveštanja onih koji su sebe ugradili u svetinje ostavljaju prokletstvo na one koji ih oskrnave.

"Sva ta zavještanja ostavljaju prokletstvo na one koji ih otuđe. Pitam - kojoj državi, kojoj vlasti, kojoj sili zemaljskoj sveta Moračka i druge svete larve Svetog Vasilija, Petra Cetinjskog... jedno bi trebalo da znaju ovi naši koji donose takve bezakone, da se bore protiv onoga što je vječno. Oni se kunu u vječnu Crnu Goru, a lišavaju je svega što je vječno. To je bezumlje, bespamet", poručio je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, zadužbine će ostati svetinje, "bez obzira na toliko okupatora koji su ovde prošli".

Niko od njih nije donio tako bezumni zakon što su ovi donijeli, ni turski, ni mletački ni austrougatski okupator", rekao je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, "donet je bezakoni zakon u Crnoj Gori kojim se otimaju hramovi božji".

"Ko su ti koji donose takve zakone? Oni su zatrovani bolešću, najopakojom bolešću koja je vladala ovim prostorima, to je brozomora. Ona truje ljudske duše, ubija Boga u ljudima, ideologija bogoubilačka i bratoubilačka. Sve što je gradila od Drugog svetskog rata, ostale su samo ruševine. Na tim i takvim ruševinama novi bogomorci i nove bratoubice nastavljaju da grade na ničemu. Sve su rasprodali, još su im samo ostali hramovi, da rasprodaju, da potroše... kao što su sva preduzeća prodali i ostavili toliki narod bez hljeba", kazao je Amfilohije.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 09. jan 2020, 18:04) - Metohijac - srpski Crnogorac [neregistrovani]

Dobrotvori su Rusi i Srbi

Sve srpske crkve i manastiri u Crnoj Gori gradjeni su prilozima dobrotvora iz Srbije, a najvise iz Rusije. Zato Milo ne treba da se igra protiv Rusije, jer mu ni NATO, niti iko na ovoj zemljinoj kugli nece pomoci kad Rusi krenu da traze svoju imovinu

(četvrtak, 09. jan 2020, 16:57) - Miki [neregistrovani]

Brozomora

Amfilohije je dao tacnu dijagnozu, ovo je sve posledica brozomore. Nazalost i u Srbiji su mnogi oboljeli od te teske i opake bolesti. Nisam optimista...ovaj zakon ce opstati i vremenom ce sve vjerske objekte izgradjene pre 1918 preuzeti CG drzava, ne zato sto joj trebaju pare, nego zato sto joj treba novi identitetski sadrzaj koji je od neprocenjive vrednosti.

(četvrtak, 09. jan 2020, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

@Tesko je ovde biti pametan !

Postoji jedan princip u zakonodavstvu, olicen u frazi "covek je nevin dok se ne dokaze suprotno". Ovo je apsolutno nova praksa (ako ne racunamo period komunizma), da drzava oduzima tudju imovinu, a onda tera da dokazu da je to njihovo. Eto, sad su stvari jos jednostavnije. A moze se i jos podjednostaviti - sta reci o postupku dokazivanja, kada je veliki deo te imovine iz srednjeg veka, te da zakon zahteva apsolutno neispravan nacin dokazivanja za objekte te starosti. Dodatno, sta dalje reci kada je sam predsednik Crne Gore izjavio nekoliko puta da je SPC ostatak nekakve "velikosrpske okupacije" ili neceg slicnog, sto nije tacno, i da je SPC osnovana 1929. godine sto takodje nije tacno, jer je obnovljena 1920. godine, a svakako je postojala i pre (Srpska arhiepiskopija, pa posle Srpska patrijarsija, i ostaci te patrijarsije u vidu mitropolija, u periodima kada je ona bila ugasena). Dakle, Mitropolija Crnogorsko primorska kao deo SPC je tu, ali joj se negira postojanje od strane samog vrha vlasti. Sta onda ocekivati od tog procesa dogazivanja imovine, kada je vrh vlasti vec izrekao svoje?

(četvrtak, 09. jan 2020, 16:26) - Hercegovac [neregistrovani]

Stara Hercegovina

Kako mogu Crkve i Manastiri koji su pripadali staroj Hercegovini od polovine petnestog vijeka do 1987 kada je berlinski kongres podrucje stare Hercegovine pripojio Crnoj Gori,mogu da budu Milova svojina.sv.Vasilije se nalazi u svoj zemlji u kojoj je rodjen.Vratite nam staru Hercegovinu to jest pola Crne Gore.

(četvrtak, 09. jan 2020, 15:55) - Ivan [neregistrovani]

Gregorijanski kalendar

Sve mi mirise na to da ce u 2020- oj kalendarskoj godini, Bozic biti slavljen 2 puta. Posle ovog zakona ce se verovatno nametnuti i gregorijanski kalendar. Ipak je to evropska CG.

(četvrtak, 09. jan 2020, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

Dokaz

Ma nee, neka dokaze drzava da je njeno.

(četvrtak, 09. jan 2020, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

Greska

Negde se potkrala greska u identitetu.Ja mogu razumeti Mila, on nema kud, on i njegovi milogorci moraju ovo da rade.Ali je problem u onih 30 - 40% Crnogoraca koji necu da budu ono sto su im bili djedovi.Sta bi smo mi Srbi rekli kad bi nekom palo na pamet da formira drzavu Sumadiju i sumadijsku PC.Problem je sto su protiv Srba dozvoljena sva, ama bas sva, poznata i nepoznata sredstva borebe i sto ce milogorci imati podrsku zapada bez obzira na posledice ovakvih ludosti.

(četvrtak, 09. jan 2020, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

Ne razumem

Srbi i Crnogorci su jedno te isto, ista vera, isto poreklo.Srpska Pravoslavna Crkva je mesto za molitvu za sve pravoslavce kako za Srbe tako i za Crnogorce.Ne mogu da shvatim da Crnogorci idu na molitvu kod onog sto je izopsten iz hriscanstva, koji se odmetnuo i koga je anatemisao Vaseljenski patrijarh.Niko nikad nece priznati tu nevladinu ili mozda vladinu organizaciju pod nazivom CPC.Ne znam kako se osecaju ti sto idu na nelegalnu liturgiju, koju niti jedna pravoslavna crkva ne priznaje.Jesu li hriscani uopste kad se krste levom rukom.

(četvrtak, 09. jan 2020, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

?

E,svaka ti cast?Odmah se prijavi da budes Milov advokat.Mozda ce da te primi?

(četvrtak, 09. jan 2020, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

@Tesko je ovde biti pametan !

Očigledno je da nisi pametan> SPC je starija i od Crnogorske drzave pa kako i ko da joj da potvrdu da je to njena imovina??? Crna Gora ne može uzeti nešto što su i Nemanjići gradili.I kada bi uzela kako bi Crna Gora dokazala da je to njena imovina?A da Znam kako.Jednostavno bi primenila ovaj izglasani nakaradni zakon.