Večernji: Biščević predložen za novog ambasadora u Srbiji

Za novog hrvatskog ambasadora u Srbiji predložen je bivši novinar i iskusni diplomata Hido Biščević. Njegovo imenovanje moglo bi da bude prvi test saradnje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i novog predsednika Zorana Milanovića, piše "Večernji list".

Biščevića je predložio premijer, a odlazeća predsednica Kolinda Grabar Kitarović se sa tim predlogom složila, navodi zagrebački dnevnik.

Procedura imenovanja, međutim, još nije gotova, jer kandidat mora dobiti agreman države u koju odlazi, odakle, kako dolaze pozitivne reakcije, i mora proći saslušanje na parlamentarnom Odboru za spoljnu politiku, a tek onda predsednik potpisuje imenovanje, piše Večernji list .

Hoće li se procedura završiti do 18. februara, do kada traje mandat Kolinde Grabar Kitarović, ili će taj potpis i eventualno odbijanje imenovanja i pokušaj dogovora sa Plenkovićem oko novog imena, ostati novoizabranom predsedniku Zoranu Milanoviću, za sada je pod znakom pitanja.

S obzirom da je dosadašnji ambasador u Srbiji Gordan Bakota opozvan i odmah poslat u Nemačku, u toj je državi, koja, kako navodi Večernji list, "sa Hrvatskom ima specifične odnose", ostalo upražnjeno mesto.

Kako dodaje zagrebački list, Grabar-Kitarović oko imenovanja Biščevića neće požurivati, ali ako do 18. februara on prođe celu proceduru i ako stigne agreman iz Beograda, ona će tu odluku potpisati.

Biščević je pre karijere u diplomatiji radio kao novinar, a od 1990. do 1992. bio glavni urednik Vjesnika.

Tada odlazi u Ministarstvo spoljnih poslova, gde postaje načelnik Odeljenja za azijske i arapske zemlje, bio je hrvatski ambasador u Turskoj i Rusiji, pomoćnik ministra spoljnih poslova, a 2003. imenovan je za hrvatskog državnog tužioca.

Biščević je 2014. godine postao ambasador EU - tadašnja visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i sigurnost Ketrin Ešton imenovala ga je za ambasadora u Tadžikistanu. Nakon završetka tog mandata, vratio se na Zrinjevac. 

broj komentara 0 pošalji komentar