Austrijskoj ministarki poreklom iz BiH zbog pretnji dodeljena policijska zaštita

Prva austrijska ministarka migrantskog porekla, Alma Zadić, dobila je na početku svog mandata policijsku zaštitu zbog pretnji desničara.

Novoizabrana ministarka pravosuđa već sedam dana je izložena napadima desničara zbog svog bosanskog porekla, a sve je pokrenuto apelom Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je pozvala predsednika Austrije, Aleksandera van der Belena, da je ne prihvati, zbog toga što je sud u prvoj instanci proglasio Zadićevu krivom za klevetu i izrekao joj novčanu kaznu.

Na apel FPO nadovezali su se drugi desničari koji su rođenoj Tuzlanki, koja se sa roditeljima za vreme rata u Bosni doselila u Austriju, pretili i optuživali je za navodnu bliskost sa islamistima, a šef ekstremnih desničara "Identitarista" Martin Selner s tim u vezi snimio je poseban video.

Iz stranke Zelenih, čiji je Alma Zedić član, ukazano je da ona nije vernik i da je ugledan pravnik, ali uprkos tome desničarima najviše u vladi smeta upravo ona, jer nije rođena Austrijanka.

Policijsku zaštitu u Austriji imaju samo predsednik, kancelar i ministar unutrašnih poslova, dok je za ostale članove vlade i političare ta mera predviđena samo po potrebi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 08. jan 2020, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Re: Da - To je evropska tolerancija

Ja se ne bih slozio sa tvojim "stejtmentom" o "desnicarima" i o "nacionalsocijalizmu". Potrebno je ipak da pogledas u istoriju Drugog svetskog rata, ko je bio na cijoj strani. Bosnjaci su bili na strani desnicara i nacionalsocijalizma, a ne mislim da su i danas protiv. A ovu lepu Tuzlanku bi i ja cuvao. Nisu Tuzlaci tako losi, nekada su glasali za Babu - Fikreta Abdica koji je bio umereniji i pravedniji od bosnjackih desnicara i levicara.

(sreda, 08. jan 2020, 18:48) - SAN [neregistrovani]

Odgovor

Pa takve evropske desničarske partije se kod nas i veličaju (Slobodari, AFD, Salvini...). U Evropi se tretiraju kao populisti a kod na kao antiglobalisti !

(sreda, 08. jan 2020, 17:47) - anonymous [neregistrovani]

Da

To je ta evropska tolerancija....

Ja se ne bih ponosio time da ovakva desničarska partija ikome bude prijatelj ili nešto blisko.... oni su u celoj Evropi omraženi i svakim danom pokazuju svoje pravo lice, lice netolerancije i rasizma, gajenje kulta nacionalsocijalizma, a sve pod plaštom demokratije i slobode izražavanja

Kako rekoh, tako to funkcioniše u "moralno čistoj" Evropi.