Vernici se okupili u Sabornom hramu u Podgorici, mitropolit Amfilohije služio liturgiju

U Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja božićnu liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je pozvao vernike na mir i širenje bratske ljubavi.

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar.

Mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a božićne liturgije održane su jutros i u ostalim crnogorskim gradovima.

Mitropolit Amfilohije je pozvao vernike na mir i širenje bratske ljubavi.

"Rođenjem Isusa Hrista čovjek od smrtnoga bića postaje besmrtno biće. Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka", kazao je vladika.

Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala je juče paljenje badnjaka na Cetinju ispred Cetinjskog manastira, dok je centralno paljenje badnjaka u Podgorici bilo ispred Sabornog hrama.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori saopštio je da će nakon Božića okupljanja u znak protesta protiv spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti organizovana dva puta nedeljno – četvrtkom i nedeljom, uz molitve i poziv aktuelnim vlastima da smognu snage i opozovu usvojeni zakon.

Patrijarh srpski Irinej je u Božićnoj poslanici poručio da glavna poruka i ovogodišnjega Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 07. jan 2020, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

Osvjetla

Obraz sebi "Srpska Sparto!!!" Na ponos svim pravoslavnima od Moskve do Heceg Novog!!! Zivjela nam vjecno Crna Goro!!!