Vernici sa severa Crne Gore poručuju da se ne odriču svog indentiteta

U litijama i na molebanima, već danima narod svedoči o trajanju srpske vere i kulture u Crnoj Gori – o svemu što je i ovde, od planina i župa na severu, do morskih obala, temeljeno vekovima, a što čuva snagu i dostojanstvo naroda koji se ne odriče sopstvenog identiteta.

Građani ističu da su Đurđeve Stupove i manastir Morača gradili Nemanjići za svoje potomstvo.

Protiv Zakona o slobodi veroispovesti, a u odbranu svojih svetinja, digli su se i Pljevaljci, Mojkovčani, Beranci, Kolašinci, Andrijevičani, Bjelopoljci.

Poručuju da se najviše ponose hramom Sv. Petra i Pavla, koji je zadužbina našeg humskog kneza Miroslava, brata Stefana Nemanje, Simeona Mirotočivog.

Sa natpisa na ulasku u hram, i danas se jasno čita ktitorski zapis da crkvu Svetog apostola Petra podiže sin Zavidin, Stjepan Miroslav, knez humski 1196. godine. Za potrebe baš ovog hrama, ispisano je čuveno jevanđelje, najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis.

Protojerej stavrofor Darko Pejić, starešina crkve Sv. apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju kaže da naučnici smatraju da je u to vreme, Miroslavljevo jevanđelje bilo dva, tri puta skuplje od samoga hrama.

"Na delu freske vidi se možda najstariji sačuvani crveni dvoglavi orao na beloj pozadini", navodi Pejić.

O svemu nepobitnom, u istoriju upisanom, ovde smatraju da nema mesta raspravi, i ne sumnjaju da će uspeti.

Vernici ukazuju da je u Bijelom Polju sinoć na litiji bilo preko 15.000 ljudi. Smatraju da su u svojoj veri – već pobedili.

Predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić napominje da u svemu lošem ima i dobrog.

"Hvala Bogu, naš se pravoslavni narod u Crnoj gori ujedinio i vratio sebi i poštovanje jednih prema drugima", dodaje Šćekić.

Dok se nalažu badnjaci, u danu uoči onog najradosnijeg, poziva se na mir i ljubav, u duhu vere koja već osam vekova živi u Crnoj Gori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара