Šta susedne države mogu da očekuju od Milanovićevog mandata

Dan posle pobede Zorana Milanovića na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, govori se o tome kako će izgledati njegov mandat, kohabitacija sa Vladom HDZ-a, ali i odnos sa susedima, pre svega sa Srbijom. Milanovićev pobednički govor odnosio se pre svega na unutrašnja pitanja, poručuje da će poštovati različitosti i biti otvoren za dijalog.

Pobednički tonovi i dalje odjekuju, isto kao i delovi pobedničkog govora:

"Hvala mojoj protivkandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović. Ono što ću se truditi je da nikoga bez potrebe ne povredim, da budem uho za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svesni da nas ima različitih", kaže Zoran Milanović, novoizabrani predsednik Hrvatske.

Protivkandidatkinja oprostila se od mandata: "Bog neka čuva moju Hrvatsku", rekla je sinoć Kolindra Grabar Kitarović. 

Dan kasnije, u Hrvatskoj se praznuje, ne zbog izbornog rezultata, već zbog Sveta tri kralja - praznika kojim se obeležava kraj božićnog perioda. Ulice su praznije, ali dnevne novine pune tekstova o novom predsedniku i komentara da se, kao i posle prošlih predsedničkih izbora, ulazi u period kohabitacije.

Ona će trajati najmanje do parlamentarnih izbora krajem godine. Andrej Plenković misli da će biti tvrda, a analitičari da će se SDP-ov predsednik i HDZ-ov premijer baviti različitim stvarima.

"Premijer Plenković pre svega unutarstranačkim izborima i predsedavanjem EU, a Milanović kada stupi na dužnost, prvo mora videti kako će funkcionirati, odabrati stil, tako da ja ne očekujem neke velike političke trzavice", kaže Berto Šalaj, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Mogli su da se sretnu jutro posle izbora, ali se ni Mianović, ni Plenković, a ni Grabar-Kitarovićeva nisu pojavili na prijemu SNV-a, na Badnji dan. Javno su čestitali.

"Izbor Zorana Milanovića može dovesti do promene. Dok je bio premijer, on je dolazio na božićne prijeme SNV, slao je dobre poruke, zalagao se za doslednu primenu zakona o jeziku i pismu, tako da verujem da će to nastaviti i kao predsednik Republike Hrvatske", kaže  Boris Milošević, predsednik SNV-a.

Kao premijer, Milanović je zatvorio granicu sa Srbijom, a u predsedničkoj kampanji govorio da bi sa njom sarađivao. Ne poistovećuje je sa njenim predsednikom, za kog je imao teške reči, a ne bi ga zvao ni na inauguraciju.

"Mora se reći da je Zoranu Milanoviću ponekad jezik brži od pameti i da on ponekad stvarno zna imati političke gafove. Ja mislim da se Srbija, a onda i druge države iz regiona ne moraju plašiti Zorana Milanovića kao predsednika, ja mislim da on neće biti prepreka daljem političkom razvoju tih država, ni Srbije, ni BiH", kaže Šalaj.

Rezultat izbora potvrdio je DIP. Zoran Milanović je pobedio sa 100.000 glasova razlike, u trci koja je, kažu, bila uredna, mirna i zakonski potpuno perfektna.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво