Paljenje badnjaka ispred Cetinjskog manastira

Badnji dan obeležen je u Crnoj Gori molitveno. Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala je paljenje badnjaka na Cetinju ispred Cetinjskog manastira. Nije bilo incidenata. Centralno paljenje badnjaka u Podgorici ispred Sabornog hrama. Nakon toga usledio je umetnički program.

Mitropolija crnogorsko-primorska na Cetinju je, tradicionalno, organizovala nalaganje badnjaka. 

Ispred Cetinjskog manastira okupili su se građani, ali i predstavnici opozicije. Primetno je bilo pojačano prisustvo policije, javlja reporter RTS-a. 

Mitropolit Amfilohije pozvao je vladiku Metodija da pozdravi okupljene. 

"On je došao upravo iz bolnice, dobio je malo batina na Đurđevića Tari, sa ostalima", kazao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da titula episkopa dioklijskog Metodija pokazuje da Srpska pravoslavna crkva postoji od vremena cara Konstantina, a ne od juče. 

"Radostan sam što sam video najveće čudo koje se desilo u našoj zemlji, možda u ovom trenutku jedino u cijelom svijetu, da je narod prepoznao, vidio i da su progovorili kroz nas naši preci i ćivoti. To je ono što treba da održimo i očuvamo da bi se u našim srcima Hristos rodio", kazao je vladika Metodije. 

Obratio se i predstavnik bratstva Bajice.

Nalaganju badnjaka na Cetinju prisustvovao je, između ostalih, i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.   

Centralno paljenje badnjaka u Podgorici organizovano je ispred Sabornog hrama.

Vernicima se obratio mitropolit Amfilohije koji je rekao da sve ono što se prethodnih dana dešava u Crnoj Gori nije ništa drugo nego čudo - da nijedna partija, nijedna država, nijedna politika ne bi mogla da ujedini toliki broj vernika.

On se prisetio da je pre 29 godina kada je stigao u Crnu Goru bilo svega dvadesetak sveštenika a danas je na stotine sveštenika, monaha i ogroman broj građana na ulicama koji su uz svoju crkvu. 

Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva ispred Dvora kralja Nikole na Cetinju organizovala je nalaganje badnjaka. 

Između dvora i manastira bila je policija, u nešto većem broju nego prethodne godine. 

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori saopštio je da će nakon Božića okupljanja u znak protesta protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti biti organizovana dva puta nedeljno – četvrtkom i nedeljom, uz molitve i poziv aktuelnim vlastima da smognu snage i opozovu usvojeni zakon. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво