Đukanović: Proslaviti Božić u miru i skladu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Duško Marković i predsednik parlamenta Ivan Brajović čestitali su Božić sveštenstvu, vernicima i svim građanima pravoslavne veroispovesti u Crnoj Gori.

Milo Đukanović je u čestitki naveo da se Božić proslavlja u miru i blagostanju, "zahvaljujući multietničkom i multikonfesionalnom skladu koji smo očuvali kroz vjekove, na ponos i dobrobit svih naših građana".

"Univerzalne vrijednosti čovječanstva, suživot, čovjekoljublje i solidarnost, sadržane u hrišćanskom učenju, utkane su i u temelje moderne crnogorske države. Građanski i demokratski duh, neodvojivi dio identiteta crnogorskog društva, odnjegovan i u najizazovnijim vremenima našeg milenijumskog opstajanja, osnova je svih naših današnjih uspjeha", navodi se u čestitki Đukanovića.

Savremenu Crnu Goru, kako je rekao, karakteriše "dinamičan ekonomski i demokratski razvoj i dobrosusjedska saradnja", na putu usvajanja evropskih i evroatlantskih vrednosti.

Premijer Duško Marković je u čestitki povodom Božića poručio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je izazvao polemike i proteste, treba posmatrati kao novi početak suživota i poverenja, a ne podela.

"Moja Božićna želja jeste upravo ono što je danas crnogorskom društvu najpotrebnije: da ujedinimo podijeljeno pravoslavno biće, da braća idu zajedno u crkve, hramove i na molitve, da pokažemo da nema poželjnih vjernika, odnosno onih drugih i da hramovi nijesu tijesni ni za jednu nacionalnu ili građansku zajednicu. Vjerujući da zajednički možemo dostići ove ciljeve, još jednom svim pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu čestitam najradosniji hrišćanski praznik", poručio je Marković.

U čestitki predsednik parlamenta Ivan Brajović navodi da je uveren "da ćemo uspješnom realizacijom zacrtanih planova na najbolji način uticati na budućnost naših građana i države Crne Gore, na kvalitet života svakog pojedinca i društva u cjelini".

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. jan 2020, 20:54) - anonymousDjokissimi [neregistrovani]

gde je

Da li neko zna gde se sada nalazi pretsendik Djukanovic Milo

(ponedeljak, 06. jan 2020, 20:23) - Milan [neregistrovani]

razjedinitelji

Koji cinizam, ovde najveci razjedinitelji pravoslavlja salju nekakve cestitke i poruke mira koji su sami narusili i koji nastavljaju da ga ruse.

(ponedeljak, 06. jan 2020, 18:45) - anonymous [neregistrovani]

e

proslaviti Bozic u miru i skladu sa novim zakonom jel?...

(ponedeljak, 06. jan 2020, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

Sumnjive poruke

Hramovi pripadaju Mitropoliji SPC i njihovim vernicima, a ne pripadaju laznoj i nepriznatoj tzv, crnogorskoj crkvi, koja nema autokefalnost i nije priznata niti od jedne pravoslavne crkve u svetu. Ta verska skupina neka sebi pravi hramove pa tamo neka ide ovi vlastodrsci Crne Gore.