Advokat SPC: Režim u Podgorici se oglušio o preporuke Venecijanske komisije i prekršio Ustav

Krajem prošle godine, tačnije 27. decembra, crnogorski parlament usvojio je Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Zakonom je predviđeno da su državna svojina verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine verskih zajednica. Usvajanje ovog Zakona izazvalo je revolt velikog broja vernika koji nastavljaju svakodnevne proteste u Crnog gori.

Gostujući na RTS-u, pravni zastupnik Sinoda Srpske pravoslavne crkve Minja Nikolić navodi da novousvojeni crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti prevashodno ima za cilj i metu imovinu Srpske pravoslavne crkve odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske kao organizacionog dela SPC u Crnoj Gori.

Nikolić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da su Zakonom o slobodi veroispovesti ugroženi – Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici.

"Postavlja se pitanje kako će vernici SPC ostvarivati svoje ustavno pravo na slobodu veroispovesti. Kako da ostvaruju to pravo bez imovine", upitao je pravni zastupnik Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Kako kaže, režim u Podgorici oglušio se i o preporuke Venecijanske komisije.

"Predlagač se uglušio na ono što je Venecijanska komisija ukazala vrlo jasno u svom mišljenju i u preporukama da je ta istorijska konotacija ili podloga ili osnova za donošenje tog zakona i datumi vrlo nejasna. Podgorica i njena delegacija su se pozivali na to da je 1905. važio Ustav u Crnoj Gori Kneževine Crne Gore koji je propisivao takozvanu i suštinsku državnu religiju. Crna Gora na ovaj način želi da vrati sve unazad na taj status koji je imala imovina kada se primenjivao taj Ustav Kneževine Crne Gore iz 1905., ovaj Zakon je to i uradio, ali pravno ne može da prođe", objašnjava Nikolić.

Kaže da je sada na redu Ustavni sud.

"Očekujem da će Ustavni sud jer ipak tamo sede pravnici sa velikim iskustvom, uvideti da je došlo do narušavanja tog elementarnog ustavnog načela o odvojenosti crkve od države. 

"Na prvom mestu je iniciranje postupka za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom jer postoji niz kršenja ustavnih odredbi Crne Gore, a onda u zavisnosti od toga ako Ustavni sud Crne Gore ne bude utvrdio da postoji neustavnost posebno tih odredbi o imovini onda su i druge pravne mere moguće", zaključio je Nikolić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво