Zaev: Suština "malog Šengena" je ostvarivanje četiri slobode Evropske unije

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je "mini Šengen" autentičan i neposredan proces njegove zemlje, Albanije i Srbije, te da se nada da će mu se priključiti i druge zemlje regiona.

Uoči odlaska s funkcije, zbog formiranja prelazne vlade i vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu, Zaev je za portal Dojče vele rekao da je "mini Šengen" dobra ideja.

"Suština inicijative za regionalnu saradnju je u zajedničkom doprinosu ostvarivanju četiri slobode Evropske unije na Zapadnom Balkan - slobodno kretanje ljudi, proizvoda, usluga i kapitala u našem regionu", rekao je Zaev.

Dodao je da je takva inicijativa ubrzava integraciju u Evropsku uniju.

Smatra da je reč o autentičnom procešu tri država regiona i nada se da će mu se priključiti i druge.

Na kritike da u regionu već postoje sporazum CEFTA i Berlinski proces, Zaev odgovara da postoji suštinska razlika jer su ti procesi "podstaknuti i nadgledani od nekih članica EU", dok je "mini Šengen", kako kaže, "autentična i neposredna inicijativa".

"U naš region moramo da uvedemo evropske principe saradnje i funkcionisanja. Moramo da donesemo Evropu na Balkan u svaku od naših zemalja. To je deo našeg domaćeg zadatka za integraciju u EU", dodao je Zaev.

"Bio sam skrhan"

Zoran Zaev, koji funkciju premijera napušta 3. januara, kaže da se na nove parlamentarne izbore ide zbog toga što Severna Makedonija, najviše zbog francuskog protivljenja, nije otvorila pristupne pregovore sa Evropskom unijom što je bilo jedno od ključnih njegovih obećanja.

"Zadovoljan sam koliko je urađeno u prethodne dve i po godine", kaže Zaev.

"Rešena su istorijska pitanja, ubrzane integracije, postajemo članica NATO, uskoro očekujemo datum početka pregovora sa EU, pokrenuli smo ekonomiju", rekao je i dodao da "problem ostaje pravosudni sistem".

Priznaje da je bio "skrhan" kada Skoplje ipak nije otvorilo pregovore sa EU.

"Ja sam Zoran Zaev, običan i jednostavan čovek. Bio sam skrhan jer je ceo taj period bio obeležen superlativima na naš račun. Bili smo najbolji primer u jugoistočnoj Evropi, svetski lideri su započinjali i završavali govore pominjanjem Prespanskog sporazuma", naveo je Zaev.

"Uskoro odluka o otvaranju pregovora"

Na pitanje kada bi se otvaranje pregovora moglo očekivati, Zoran Zaev kaže da bi takva odluka mogla biti doneta na samitima u martu, junu ili oktobru.

"Očekujem tu odluku uskoro, to je i razlog što sam odlučio da idemo na izbore", kaže Zaev i dodaje da je preuzeo odgovornost, iako odluka evropskog samita nije, kako kaže, bila njihova odgovornost.

"Predsednik Makron je doneo takvu odluku, ja verujem da će je ispraviti. Ali ja sam taj koji priča sa građanima - hajde da uradimo svoje i EU će onda uraditi svoje - i za to osećam odgovornost", rekao je Zaev.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи