Amfilohije: Molim poslanike da ne izglasaju zakon

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je poslanike Skupštine Crne Gore, naročito opozicione, da sutra ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

"Očekujemo i od poslanika koji pripadaju Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj verskoj zajednici da ne daju legitimitet i ne podrže ovaj Predlog zakona, jer svojim učestvovanjem podržaće uskraćivanje Pravoslavnoj crkvi – najbrojnijoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori, onih prava koje imaju njihove verske zajednice koje su ostvarile kroz potpisivanje ugovora Vlade Crne Gore sa Vatikanom, Islamskom verskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom", naveo je Amfilohije u izjavi za javnost.

On ističe da se stara latinska poslovica "Vox populi – Vox dei" (glas naroda – glas Božji) potvrdila i ovih dana u nikšićkom Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, pored njegovog Svetog Ćivota.

"Glas naroda je pokazao vernost zaveštanju Svetog Vasilija, Svetog Petra, Kralja Nikole i ostalih vladara koji su kroz istoriju prilagali i ostavljali svoja dobra Crkvi pravoslavnoj i vernom narodu", naglašava Amfilohije.

Taj glas naroda Božjeg, kako je najavio, Pravoslavna crkva će sutra na čelu sa svojim episkopima, svim sveštenstvom i monaštvom, posvedočiti i pred Skupštinom Crne Gore, gde će još jednom biti pročitana Svetovasilijevska poruka.

Ovim činom, naglasio je, žele da pozovu narodne poslanike da i oni poštuji glas naroda.

"Posebno ćemo se obratiti članovima Zakonodavnog odbora da saglasno Ustavu Crne Gore, saglasno zakonima koji vladaju u modernim evropskim državama, saglasno celovitosti preporuka Venecijanske komisije, donesu odluku kojom će predloženi Zakon o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica biti povučen iz skupštinske procedure", rekao je mitropolit.

Zakon mora biti usaglašen sa međunarodnim standardima 

Tako bi se, smatra on, stvorili uslovi da se pripremi novi koji bi uključivao da, prvo, u samom nazivu Zakona vrati Crkvi svoje ime, a ne da kao u predloženom zakonu Crkvu lišava vekovnog imena i njenog identiteta.

"Drugo, zakonske odredbe kojim bi se omogućio povraćaj imovine koju je bezbožna, anticrkvena, komunistička vlast otela i opljačkala od Crkve, saglasno zakonu koji je još 2000. godine usvojila Skupština Crne Gore, a zatim ga i poništila", kaže Amfilohije i kao treće navodi da se ispoštuje vekovni kontinuitet tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori.

"Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi ovaj predlog zakona morao biti povučen kako bi se pripremio novi kroz inkluzivan, institucionalan i transparentan dijalog koji je u pripremi ovog izostao", kaže mitropolit crnogorsko-primorski.

Još jednom apelujemo, ističe Amfilohije, da ovako osetljiv i kompleksan zakon mora biti usaglašen sa savremenim međunarodnim evropskim zakonima koji garantuju pravo na privatnu i kolektivnu svojinu svima pa i Crkvama i verskim zajednicama.

"Crkva će saglasno Ustavu Crne Gore i zakonima međunarodne zajednice preuzeti sve zakonske mere za očuvanje svog kontinuiteta, identiteta i svojih vekovnih prava, kako bi sprečila primenu marksističko-staljinističkog zakonodavstva na kome se očevidno zasniva ovaj predlog zakona", zaključio je u izjavi za javnost mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ranije se oglasio Izvršni odbori SANU, koji je saopštio da podržava napore Srpske pravoslavne crkve da, suočena sa napadima vlasti u Crnoj Gori, očuva svoj identitet i integritet, kao i istorijsku istinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара