Milanović i Grabar Kitarovićeva u drugom krugu

Rezultati predsedničkih izbora u Hrvatskoj pokazuju da u drugi krug idu Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović. Novo glasanje predviđeno je za peti januar, kada će se znati da li će Hrvatska dobiti novog predsednika ili će Grabar Kitarovićeva osvojiti još jedan mandat. Milanović poručio da će se boriti za glasove onih kojima je interes Hrvatske u prvom planu, a Grabar Kitarovićeva poslala direktnu poruku glasačima Miroslava Škore.

Prema rezultatima prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj sa 6.488 od ukupno 6.553 biračka mesta najviše glasova dobio je kandidat SDP-a Zoran Milanović – 29,53 odsto. Na drugom mestu je aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović sa 26,69 odsto glasova. 

Miroslav Škoro je osvojio 24,44 odsto a Mislav Kolakušić 5,87 odsto. Slede Dario Juričan, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Katarina Peović, Dejan Kovač, Neđeljko Babić, Anto Đapić...

Portal Jutarnjeg lista prenosi da je Milanović najviše glasova osvojio u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu i Varaždinu.

Gabar Kitarovićeva je pobedila u Dubrovniku, Šibeniku i Karlovcu. 

Škori su pripali Osijek, Slavonski Brod i Vukovar.  

Milanović: Idemo u drugi krug ali ne u rat 

U prvom obraćanju javnosti nakon objavljivanja rezultata, pobednik prvog kruga Zoran Milanović se zahvalio i onima koji su glasali za njega i onima koji nisu. 

"Idemo u drugi krug. Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi. To govorim od početka. Idemo u civilizovanu građansku utakmicu. Neka pobedi bolji. Verujem da sam to sam ja. Za dve nedelje biće ono što će biti. Nikakve gorčine ni straha nema u meni", poručio je Milanović. 

Dodao je da će se boriti za glasove svih onih kojima je interes Hrvatske u prvom planu.

Grabar Kitarović: Nije vreme da se delimo

Nešto kasnije, pristalicama se obratila i Kolinda Grabar Kitarović. Ona je u izborni štab stigla nešto posle predsednika HDZ-a i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Ona se zahvalila svim, kako ih je nazvala "sukandidatima a ne protivkandidatima", kao i biračima koji su joj omogućili put u drugi krug.

Očekivano, poslala je poruku i onima koji su glasali za Miroslava Škoru.

"Znam da ste hteli izraziti nezadovoljstvo i čula sam vašu poruku. Ali sada nije vreme da se delimo. Punih 15 godina trebalo je da u Hrvatsku vratimo zajedništvo. Ne smemo dopustiti da se to razara", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Veselo u štabu Miroslava Škora 

Iako je osvojio treće mesto, Miroslav Škoro je u izborni štab ušao u pobedničkoj atmosferi, uz muziku i aplauze pristalica.

Poručio je da su pobedili ljudi koji veruju da su promene moguće i da je četvrtina izašlih birača bila uz njega.  Takođe, čestitao je Milanoviću i Grabar Kitarovićevoj na ulasku u drugi krug. 

Ipak, kako je naveo, izbori su bili referendum koji je pokazao da dve trećine građana nije zadovoljno aktuelnom vlašću. Najavio je i svoje buduće političko delovanje kao i učešće na parlamentarnim izborima. 

Pozvao je sve ljude da ostanu u Hrvatskoj jer veruje da će doći vreme kada će moći da se dogode velike promene.  

Izlaznost: 51 odsto 

Na predsedničkim izborima u Hrvatskoj pravo glasa imao je ukupno 3.854.761 birač. 

Prema podacima sa sajta Državne izborne komisije, izlaznost na izborima je bila nešto veća od 51 odsto.  

Pravo glasa imalo je i oko 30.000 hrvatskih državljana u Srbiji. Dopisnik RTS-a iz Subotice javlja da je u tom gradu glasalo 529 birača. Osim u Subotici, glasačko mesto bilo je otvoreno i u Beogradu.

Drugi krug predsedničkih izbora održaće se za dve nedelje, 5. januara.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се