Nevreme u Splitu i Rovinju, talasi ugrožavaju ugostiteljske objekte

Olujno nevreme praćeno kišom pogodilo je večeras Rovinj, gde je palo preko 70 litara kiše po metru kvadratnom, a noćas će to nevreme, kako se procenjuje, zahvatiti i veći deo Dalmacije. U Splitu udari vetra olujne jačine.

Jugo je u stalnom jačanju, a u Splitu su najjači udari iznosili do 114 kilometara na sat, javlja Dalmacija Danas.

Snažni sredozemni ciklon tokom večeri počeo je naglašeno da deluje na čitavom Jadranu.

Atmosferski pritisak u Istri na površini mora pao je na samo 978 hektopaskala, a slične vrednosti uskoro se očekuju u Dalmaciji. Radi se o najnižem atmosferskom pritisku u poslednjih nekoliko godina, javlja Dalmacija Danas.

Zbog tako niskog vazdušnog pritiska ponegde se već javlja pojava ciklonalne plime, odnosno prelivanja mora preko riva na obali. Ta pojava mogla bi da bude mnogo izraženija tokom noći s petka na subotu, a na splitskoj Rivi pojedini talasi već dolaze i do prvih ugostiteljskih objekata.

Iako na Jadranu trenutno duva snažan jugo, s italijanske strane obale počela je vrlo jaka tramontana koja je donela hladan vazduh s Alpa, pa je tako područje od Ravene do Ankone na italijanskoj obali Jadrana prekrio sneg.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 14. dec 2019, 11:48) - anonymous [neregistrovani]

Re: Vest

Ovo je vest za svakog inteligentnog i obrazovanog čoveka koji se interesuje za događanja u celom svetu, a naravno - ponajviše za događanja u bližoj i daljoj okolini.
Ako vi "nemate" more, ima nas koji ga "imamo". Ima nas Srba(!!!) koji u Hrvatskoj i konkretno na primorju, imamo svoju rodbinu i drage prijatelje (Srbe, Hrvate, Slovence i druge), imamo imanja i značajne delove prošlosti svoje. Imamo i neuništivu nadu da će politički idiotizam, šovinizam, nacionalizam i pre svega primitivizam na prostorima od Triglava do Đevđelije jednom utihnuti i ustupiti mesto normalnim progresivnim shvatanjima i procesima.
Mi, gore opisani, jesmo najbolji i najproduktivniji Ambasadori Srbije i Srpskog naroda svuda van Srbije. Mi ne smatramo da svet završava i ne postoji van izlaznih vrata naših domova, ne ozidavamo naše prozore zbog neinteresovanja da li ičeg ima napolju.

(subota, 14. dec 2019, 08:20) - anonymous [neregistrovani]

Vest

Mi nemamo more i za koga je ova vest, ne znamo?