Hrvatska "javno-tajna" služba

Novootvorena internet stranica hrvatske tajne službe, Sigurnosno-obaveštajne agencije, prvog dana puštanja u javnost zabeležila je neočekivanu navalu posetilaca.

Stranica je puštena u promet u ponedeljak 30. juna, a za prvih 12 sati po otvaranju zabeleženo je 13.467 posetilaca, od čega je 75 odsto bilo iz Hrvatske, a 25 odsto iz inostranstva.

Iako su informacije koje su građanima ponuđene na internet stranici Sigurnosno-obaveštajne agencije uglavnom načelnog karaktera, to nije umanjilo interes građana za pregled ponuđenih sadržaja.

Međutim, oni koji su očekivali da će na stranicama pronaći popis tajnih agenata i precizniji opis metoda kojima se oni služe, ostali su razočarani, jer takvih podataka nema na stranici SOA.

Ali, zato je u internet ponudu uključen poseban link koji je privukao najviše radoznalih poseta - "mogućnost zapošljavanja u agenciji".

U prvih 12 sati postojanja internet stranice, rubriku "Posao u SOA" posetilo je 11.787 radoznalih građana, a onlajn obrazac za posao otvorilo je njih 7.200.

Zapošljavanje tajnih agenata putem javnih konkursa potpuna je novost u Hrvatskoj, jer su sve do sada pripadnici tajnih službi bili vrbovani na razne, ponekad i sumnjive načine, prenose agencije.

Sigurnosno-obaveštajna agencija prva je tajna služba u Hrvatskoj koja je odlučila da svoje
aktivnosti preko internet stranice otvori za javnost, mada takva praksa nije neuobičajena u mnogim razvijenim zapadnim zemljama.

Nezapamćeni interes javnosti izazvao je manje tehničke poteškoće u funkcionisanju sajta.

broj komentara 0 pošalji komentar