Neverovatni snimci iz vazduha: Sarajevo obavijeno smogom i maglom

Glavni grad Bosne i Hercegovine već danima je u vrhu lista najzagađenijih gradova sveta. Iz vazduha su zabeleženi nesvakidašnji snimci – lepi, ali zabrinjavajući.

Dron ekipe "Helifilm" uzdigao se iznad magle, smoga i niskih oblaka kako bi zabeležio neobično lep, a istovremeno sablasan i zabrinjavajući prizor.

Sudeći po snimcima i fotografijama, grad se uopšte nije video od magle i smoga. 

Zbog specifičnog geografskog položaja, Sarajevo svake jeseni i zime pliva u niskim oblacima i magli.

Ipak, kako godine prolaze, njima se pridružuje sve veća koncentracija štetnih čestica koje proizvodi sagorevanje materijala poput drveta i uglja i rad motora u vozilima, navodi portal Kliks.  

Situacija je u subotu bila toliko loša da je Vlada Kantona Sarajevo proglasila epizodu "upozorenja", koja je podrazumevala nekoliko ograničenja i zabrana, uključujući kretanje vozila sa euro-2 standardom emisije gasova.

Ni danas stanje nije ništa bolje, pa je stručno telo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mera u slučajevima prekomerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo predlažilo Vladi KS da epizoda "upozorenje" ostane na snazi u svim zonama, te da se ne proglašava epizoda "uzbuna".  

Zbog smanjene vidljivosti, izazvane gustom maglom i smogom, otkazani su skoro svi letovi na sarajevskom međunarodnom aerodromu.

Poboljšanje vremenskih prilika očekuje se tek u utorak, kada će, prema prognozama, biti umerenog vetra i slabe kiše.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. dec 2019, 00:14) - Wolf [neregistrovani]

Sarajevo

Nije potreban dron da biste vidjeli ovo sivo more. Vidi se sa Trebevića i sa Poljina (ako neko ne zna, to vam je sarajevsko Dedinje). U Sarajevu je u ovo doba uvijek bilo magle (poznate nikoljske magle), a zadnjih nekoliko decenija - smoga. Nekad je krivica ležala u jakoj industriji i toplanama na mazut i ugalj. Danas su to golfovi "2" i ostali evropski šrot, a najviše bezobzirna gradnja velikih objekata uz rijeku Miljacku, čime je spriječen prirodni propuh, tj. strujanje vazduha niz tok rijeke. Zaključak: nema tu pomoći. Rušenja neće biti, a vlasnici tih nakarada od zgrada će zimovati u Švajcarskoj, Austriji ili u najgorem slučaju na Jahorini ili Bjelašnici. Ali, ko je mogao znati šta nas čeka, kad se glasalo, jel' tako?

(ponedeljak, 09. dec 2019, 00:04) - anonymous [neregistrovani]

Novogradnjom su zatvorili "promaju" u gradu.

Ima neka studija o tome.

(nedelja, 08. dec 2019, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Метеоролог

Као метеоролог могу да вам кажем да је у Сарајеву тако од када се врше мерења. Локални метеоролошки услови су такви да погодују стварању и задржавању магле. Е сада, што је дрон то први пут у животу снимио... можда је то њему новост, али нама није.

(nedelja, 08. dec 2019, 21:08) - Воронцов [neregistrovani]

Као што се види и на слици

Географија је ту веома повољна да се створи такво стање.

(nedelja, 08. dec 2019, 19:45) - anonymous [neregistrovani]

Slika

Kad pogledam sliku setim se pesme jel Sarajevo gde je nekad bilo

(nedelja, 08. dec 2019, 18:36) - anonymousJoe [neregistrovani]

Re:Kako to

Tako je uvek bilo u Sarajevu u decembru. Izadjes na Trebevic i uzivas dok se celi grad gusi i ne vidi ni 10m. Ne znas da li da otvoris prozor da prozracis jer udje samo jos zagadjenije.

(nedelja, 08. dec 2019, 18:32) - anonymous [neregistrovani]

sarajevo

od kada je sveta i veka uvek ista prica ,kotlina i lozi se sve i svasta,london je imao veliki problem dok nije izvrsena gasifikacija grada,sada je dobro.

(nedelja, 08. dec 2019, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

Kako to

Rastao Sam u Jugoslaviji I tad SMO lozili vise nego sad I fabrike su radile ama SVE pa nije bilo ovako Kako je sad.Kazu promenila se Klima ,pa nije moglo to bas toliko ,I Zasto sagorevanje toliko smrdi ,odakle je taj ugalj I ta drva to je pitanje, Kako to da dim ide dole umesto da isparava u visinu,ulice su Pune Dima Kako to je pravo pitanje...

(nedelja, 08. dec 2019, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

Ne kažu za džabe

"Pala magla do pola Sarajeva"