Linta: Srbi u Federaciji BiH građani drugog reda

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenjuje da je položaj Srba u Federaciji BiH izuzetno težak, da su obespravljeni i građani drugog reda jer federalna vlast i kantonalne vlasti sprovode politiku njihove sistematske diskriminacije.

Kako je saopštio Savez Srba iz regiona, Miodrag Linta je u Glamoču na sednici Skupštine Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" rekao da preostali Srbi u Federaciji BiH ne primaju nikakvu finansijsku pomoć, ne mogu da se zaposle u javnim ustanovama kao što su državna uprava, ministarstva, prosvjeta, zdravstvo, policija, pravosuđe i dr.

Naveo je i da srpska deca u velikoj meri nemaju pravo da uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta i nemaju pravo da koriste udžbenike na srpskom jeziku.

"Zdravstvena zaštita je loša i neadekvatna. Ima veliki broj srpskih sela bez vode i struje i sa veoma lošim putevima, kao i hiljade porušenih srpskih kuća koje još nisu obnovljene. Poseban problem jeste činjenica da pojedini centri moći u Sarajevu i vlast Unsko-sanskog kantona imaju skandaloznu nameru da osnuju migrantske centre u srpskim mestima što je suprotno Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma koji garantuje povratak izbeglica i raseljenih lica na svoja vekovna ognjišta", rekao je Linta.

Ponavlja da pitanje blizu dva miliona Srba u osam država regiona treba definisati kao jedno od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja, kao i da treba osnovati posebnu državnu instituciju, odnosno Ministartstvo za Srbe u regionu.

Naglašava da je važno da se jača srpska sloga i jedinstvo kao jedan od preduslova opstanka srpskog naroda.

"Nakon završene Skupštine, Linta je s domaćinima posetio Spomenik poginulim srpskim borcima i civilima u Glamoču", dodaje se u saopštenju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво