Grčka proteruje libijskog ambasadora zbog sporazuma sa Turskom

Grčki zvaničnici saopštili su da će proterati ambasadora Libije u toj zemlji kao odgovor na sporazum koji su 27. novembra potpisale Turska i Libija, a koji se odnosi na morske granice nedaleko od Krita.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas rekao je da libijski ambasador ima 72 sata da napusti zemlju.

Dendijas je tursko-libijski sporazum nazvao "kršenjem međunarodnog prava mora i suverenih prava Grčke".

Grčka se odlučila na taj potez kao odgovor na sporazum koji su 27. novembra potpisale Turska i Libija. Sporazum se odnosi na eksploataciju energenata na Mediteranu, a njime se određuje pomorska granica dve zemlje blizu grčkog ostrva Krita. Turska je osudila odluku vlasti u Atini.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ocenio je da proterivanje ambasadora zbog sporazuma nije zrelo ponašanje u diplomatiji. To je nečuveno, dodao je Čavušoglu.

Libijski ministar inostranih poslova Muhamed Sijala poručio je da je potez Grčke "neprihvatljiv".

Sporazum Turske i Libije izazvao je oštre reakcije Sjedinjenih Država, Rusije, EU, Izraela i Egipta. Kairo je sporazum nazvao "ilegalnim".

Mediji navode da na ovaj način Turci žele da zarobe egejska ostrva istočno od 25. meridijana u turskom kontinentalnom pojasu.

To bi zapravo značilo da ostrva Lemnos, Lezbos, Hios, Samos, Ikarija, Mikonos, Naksos, Paros i Santorini – nemaju nikakvu nadležnost nad morskim zonama izvan šest nautičkih milja od svojih obala.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво