Vučjak se zatvara, migranti od ponedeljka u kasarni kod Sarajeva

Transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedeljak, dogovoreno je na sastanku ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Dragan Mektić je rekao da se intenzivno radi na opremanju kasarne u Blažuju kod Sarajeva i da će ona uskoro biti spremna, preneo je portal Kliks.

"Do kraja sljedeće sedmice Vučjak će biti zatvoren. Imamo i plan za migrante smještene u Miralu i Biri da ih izmjestimo van Unsko-sanskog kantona. Napravit ćemo veći tranzitni centar kako bismo oslobodili urbanu sredinu i omogućili funkcionisanje lokalne zajednice", naveo je Mektić.

Dodao je da će komunalne službe ukloniti šatore i očistiti prostor kako ne bi bilo mogućnosti povratka.

"Migranti će biti prebačeni bez obzira na to što ne žele, jer, oni su ovdje ilegalno i ne mogu oni određivati lokacije gdje će biti niti upravljati migracijama u Bosni i Hercegovini", istakao je Mektić.

Nehumani uslovi, topili sneg da bi došli do vode 

Prethodnih dana migranti u kampu Vučjak kod Bihaća iz protesta su odbijali hranu i ogrev, a dogodio se i napad na policajce.

Kako je naveo Avaz, da bi došli do vode, migranti su topili sneg.

U kampu Vučjak su ostali samo oni koji su primorani, koji su od silnih pokušaja prelaska u Hrvatsku ostali bez novca i telefona.

Migranti su od utorka odlučili da bojkotuju hranu i ogrev, u nadi da će neko shvatiti da je vreme da se kamp raspusti.

Temperatura na Vučjaku je već nekoliko dana ispod nule, a papuče su jedina obuća koju neki od migranata imaju.

U kampu ponovo nije bilo pitke vode, pa su se migranti s kanisterima u rukama uputili u obližnje Zavalje, ali komšije su zavrnule ventile da se cevi ne bi zaledile i popucale, tako da su migranti topili sneg i pili.

U grupama po trojica, s ručnim testerama odlazili su u šumu i seku drva da se ugreju i nešto skuvaju.

"Nema više ni vode ni hrane. Želim otići odavde. Prava džungla! A nemamo više snage za 'igre'", rekao je jedan od migranata u kampu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво