Vučjak se zatvara, migranti od ponedeljka u kasarni kod Sarajeva

Transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedeljak, dogovoreno je na sastanku ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Dragan Mektić je rekao da se intenzivno radi na opremanju kasarne u Blažuju kod Sarajeva i da će ona uskoro biti spremna, preneo je portal Kliks.

"Do kraja sljedeće sedmice Vučjak će biti zatvoren. Imamo i plan za migrante smještene u Miralu i Biri da ih izmjestimo van Unsko-sanskog kantona. Napravit ćemo veći tranzitni centar kako bismo oslobodili urbanu sredinu i omogućili funkcionisanje lokalne zajednice", naveo je Mektić.

Dodao je da će komunalne službe ukloniti šatore i očistiti prostor kako ne bi bilo mogućnosti povratka.

"Migranti će biti prebačeni bez obzira na to što ne žele, jer, oni su ovdje ilegalno i ne mogu oni određivati lokacije gdje će biti niti upravljati migracijama u Bosni i Hercegovini", istakao je Mektić.

Nehumani uslovi, topili sneg da bi došli do vode 

Prethodnih dana migranti u kampu Vučjak kod Bihaća iz protesta su odbijali hranu i ogrev, a dogodio se i napad na policajce.

Kako je naveo Avaz, da bi došli do vode, migranti su topili sneg.

U kampu Vučjak su ostali samo oni koji su primorani, koji su od silnih pokušaja prelaska u Hrvatsku ostali bez novca i telefona.

Migranti su od utorka odlučili da bojkotuju hranu i ogrev, u nadi da će neko shvatiti da je vreme da se kamp raspusti.

Temperatura na Vučjaku je već nekoliko dana ispod nule, a papuče su jedina obuća koju neki od migranata imaju.

U kampu ponovo nije bilo pitke vode, pa su se migranti s kanisterima u rukama uputili u obližnje Zavalje, ali komšije su zavrnule ventile da se cevi ne bi zaledile i popucale, tako da su migranti topili sneg i pili.

U grupama po trojica, s ručnim testerama odlazili su u šumu i seku drva da se ugreju i nešto skuvaju.

"Nema više ni vode ni hrane. Želim otići odavde. Prava džungla! A nemamo više snage za 'igre'", rekao je jedan od migranata u kampu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 06. dec 2019, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

Ove koji su u Vucjaku, niko.......

……..…...nikada nije pitao, sta zele, ni sta bi voleli, tako ce ostati - zauvek!!!

(petak, 06. dec 2019, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Zasto bi bilo dobro

Dovoljno je obrazovanih u BH ali nema posla. Eno npr. Tuzlanski univerzitet lopatom izbacuje akademce, magistre i doktore nauka da ih zbog broja u SC Mejdan promovisu.

(petak, 06. dec 2019, 13:27) - anonymous [neregistrovani]

islamizacija u pokusaju a zapravo beg od prenaseljene i neodrzive stvarnosti

sa ovim bosonogim lutalicama nisam siguran da se uopste ista moze uraditi.Njihova racunica je prosta - posto smo beskucnici i neradnici zasto ne bismo okusali srecu negde daleko gde nude besplatne socijalne novce.Veliki deo tih ljudi koji su se sudili da na ovakvoj hladnoci krenu nekoliko hiljada kilometara od kuce ne mogu biti pozeljni nigde buduci da ni prema sebi nisu nimalo odgovorni.

(petak, 06. dec 2019, 13:00) - anonydraganmous [neregistrovani]

Integracija

Zavrsni krug integracije, migranata' u bh drustvo.Kakve crne migracije prema zapadu, u toku je dodatna islamizacija bosne i hercegovine

(petak, 06. dec 2019, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

Migranti

tesko da ce neko dobit azil ratovi su prestali i tesko ce dobiti azil bilo ko da je u pitanju.dzaba se muce.nisu im potrebni.ekonomskih migranata je puna planeta.kada shvate da od toga nema nista pocet ce sami da se vracaju.bez poznavanja jezika i obrazovanja nema ni posla ako im je uopste do posla?

(petak, 06. dec 2019, 12:08) - anonymous [neregistrovani]

Neka traže azil.

Sigurno ima obrazovanih migranata.
Bilo bi dobro za BiH.

(petak, 06. dec 2019, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

Bez obzira, o kome se radi, ovo je katastrofa biblijskih razmera, a......

……..bilo bi jedino idealno, kada bi mogli ovde smestiti samo sve one, koji su ove nesrecne ljude - "proizveli", pa da vide rezultate svog rada i uspesne politike!