Hrvatska policija proterala studente iz Nigerije misleći da su migranti

Dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svetskom univerzitetskom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, došli su u Zagreb, gde ih je na ulici zaustavila i privela policija. Zatim su odvezeni u šumu u blizini Velike Kladuše i pod pretnjom oružjem naterani da pređu na teritoriju BiH, prenosi portal Žurnal.

Osamnaestogodišnji student Abia Učena Aleksandro iz Nigerije doputovao je 12. novembra u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Overi na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa još četiri kolege, vratio se u Zagreb odakle je trebalo 18. novembra da odleti za Istanbul.

Po dolasku u Zagreb, sa kolegom Ebom Kenetom Čineduom, smestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

"Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo", rekao je za Žurnal Ebo Kenet Činedu.

Kako je rekao nisu znali koliko je bilo sati, ali je bio mrak.

"Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomerim da će me upucati", ispričao je Činedu.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima naterala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odvedeni su u kamp u Velikoj Kladuši.

"Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspeo sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas", kazao je Činedu.

Kampom "Miral" upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM.

Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama.

Iz Univerzitetskog sportskog komiteta, organizatora svetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obavešteni o slučaju.

U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tangeti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, i da su svi imali uredne vize.

Naveo je da je studente iz Nigerije snimala i hrvatska televizija.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 04. dec 2019, 12:27) - Vlajko [neregistrovani]

Pa šta?

Šta je tu čudno? Kada su mogli 250 hiljada Srba, što ne bi mogli dva studenta.

(sreda, 04. dec 2019, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

nije to policija uradila na svoju ruku i bahatosti pojedinih policajaca , to je drzava dozvolila i dovidjenja, zaobilazenje svih pravnih akata,jednostavno ih uhapse i proteraju preko granice i zdravo, nema papirologije i svega sto pi zakonski trebalo odraditi...to je lice prave hrvatske...

(sreda, 04. dec 2019, 06:37) - anonymous [neregistrovani]

Procedura

Ma decki iz policije su se malo zaneli zbog crne boje koze gostiju iz Afrike. A procedura je bila po svim standardima EU... Ali ko ce to sada da gleda. Uostalom, mora se vezbati proterivanje I sve ostale vestine za koje su eksperti.

(sreda, 04. dec 2019, 06:29) - FORum LIvii [neregistrovani]

tamno lice Hrvatske

Hrvatska je clan EU koji se ponasa po svom nagonu i ostaje bez ikakve kazne ili cak kritike.Evropa zmuri na sve postupke ove svoje clanice jer im je to dozvolila zbog Srba.A oni su to nastavili i prema migrantima.
Problem Evrope je taj sto ima i drugih clanica koje ruzno postupaju prema migrantima a da to nije sankcionisano.Francuska , Madjarska , Balticke zemlje , ...

(sreda, 04. dec 2019, 06:22) - anonymous [neregistrovani]

Hrvatska

Ma kakvi,to je jedna evropska i civilizovana zemlja koja postuje sva prava čoveka kao takvog....

(sreda, 04. dec 2019, 06:12) - anonymous [neregistrovani]

I sta sad?

Sta sad i kome da se zale ta deca. Hrvatska jeste domovina bahatnih policajaca, bahatnih politicara. Ocigledno je u pitanju rasizam tih policajaca. Ocekujemo poziciju njihovih politicara ili nasmejane precednice.

(sreda, 04. dec 2019, 00:50) - anonymous [neregistrovani]

e

ma da, ispade po vama da su sami seli u maricu i odvezli se u zbunje i sami sebe prebacili u Bosnu...

(utorak, 03. dec 2019, 23:53) - anonymous [neregistrovani]

Re: Nije ih proterala

Ovde se ne kaže da ih je Hrvatska država proterala. Prema tome nema suda, nema rešenja. Država ni "nezna" šta se dogodilo!
Proterali su ih policajci. Odvezli ih do granice, naterali u beg preko granice ... Povratak preko granice? Ni slučajno ... To je ilegala! Ponovo na granični prelaz? Nema šanse ... Treba ponovo viza ... a ni pasoše nemaju! Da prijave, da se žale? Kome, gde? Kako će dokazati to što pričaju???
Život nije slobodno popodne sa kaficom uz ... površno ... čitanje tekstova na internet portalima.
Sudsko rešenje ... svašta!

(utorak, 03. dec 2019, 23:20) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Nije ih proterala

Da bi neko bio proteran mora postojati resenje suda o proterivanju.