Serija potresa u Albaniji, zasedao Savet za nacionalnu bezbednost

Novi zemljotres jačine 4,3 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je jutros Albaniju. To je bio samo jedan u seriji od pet potresa registrovanih na tom području do deset sati. Tužilaštvo mora da privede pravdi sve odgovorne za propuste koji su doveli do ljudskih žrtava i materijalne štete, objavio je albanski predsednik Ilir Meta posle sednice saveta za nacionalnu bezbednost. Oko 9.000 Albanaca ne može da se vrati u domove posle zemljotresa.

Najnoviji potres je zabeležen u 08.26, sa epicentrom u Tirani na dubini od deset kilometara.

Albanski savet za nacionalnu bezbednost pozvao je tužilaštva u toj zemlji da procesuiraju i pravdi privedu odgovorne za propuste koji su, tokom nedavnog zemljotresa, doveli do gubitka više od 50 života, javljaju albanski mediji.

Sednica tog saveta, kojoj su prisustvovali predsednik Ilir Meta i premijer Edi Rama, održana je kako bi se raspravljalo o saradnji institucija posle zemljotresa.

Albanski mediji, takođe, navode da je u zemljotresu oštećeno više od 5.000 objekata, kao i da u domove ne može da se vrati oko 9.000 stanovnika te države.

U nekoliko desetina škola nastava neće moći da se održava dok ne budu obavljene ozbiljne popravke.

U zemljotresu u Albaniji u utorak, 26. novembra, poginule su 52 osobe, a više stotina je povređeno.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. dec 2019, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

Spasilačke službe

Ova tragedija treba da nam bude za nauk da imamo dobro obučene i opremljene spasilačke službe.
Dobra je vest da država kupuje nove helihoptere , a kako sam čuo država će da finansira izgradnju helidroma u svim velikim opštinama koji bi se koristili za medicinski transport , spasilačke službe , policiju i vojsku.