Pendarovski: Gruevski bio bliži sa Beogradom nego sa Sofijom

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenjuje da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izvršio najveće istorijsko ideološko skretanje ''istorijskog'' VMRO tako što je tokom svog vladanja gajio bliže odnose sa Beogradom, nego sa Sofijom, prenosi TV "Sitel".

Stevo Pendarovski je u intervjuu za bugarsku agenciju Bgnes istakao da je Nikola Gruevski uspostavio najtamniju antibugarsku propaganda bivše Jugoslavije.

"Istorijski paradoks je bio da se naslednik VMRO oseća bližim sa Beogradom, nego sa Sofijom", naglasio je Pendarovski i dodao da je Bugarska izvukla Severnu Makedoniju iz totalne izolacije.

Predsednik Severne Makedonije navodi da u Skoplju ne može da se kupi ni jedan bugarski list, niti postoji bugarske televizijske ili satelitske kanale.

"Pre pet godina sam pisao da se u Sofiji organizuju sajmovi knjiga koji su pet puta veći nego onih u Solunu i Beogradu", rekao je Pendarovski i podsetio da malo ko zna da u blizini Sofije postoje filmska studija u kojima se snimaju filmovi sa najvećim holivudskim akterima.

Smatra da mladi iz Severne Makedonije poznaju sve fudbalere i turbo-folk zvezde iz Srbije, dok, sa druge strane, ne poznaju ni jednog sportistu, glumca iz susedne Bugarske, Grčke, Albanije i Kosova.

Komentarišući inicijativu o "malom šengenu" između Severne Makedonije, Srbije i Albanije, Pendarovski je naglasio da to ne treba i ne sme da bude zamena evropskim integracijama, te da ne želi ni da čuje za bilo kakvu četvrtu Jugoslaviju.

"Ako EU i na samitu u Zagrebu 6. maja ne donese političku odluku to znači da će nastatiti još veći problem u popunjavanju strateškog vakuma jer će biti jasno da Brisel nema nameru uskoro da se fokusira na Zapadni Balkan", ocenjuje predsednik Severne Makedonije.

Kada je reč o statusu nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, Pendarovski smatra da postoje određeni pomaci u rešavanju statusa ove crkve nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

"Svi znamo da je problem bio u formalnom protivljenju Srpske pravoslavne crkve, međutim iza SPC svih ovih godina je stajala Grčka pravoslavna crkva i problem sa imenom", zaključuje Pendarovski za Bgnes.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 01. dec 2019, 21:49) - FORum LIvii [neregistrovani]

velikobugarski san

Груевски извршио највеће историјско идеолошко скретање ''историјског'' ВМРО тако што је током свог владања гајио ближе односе са Београдом, него са Софијом,
Kralja Aleksandra Karadjordjevica , 9.Oktobra u Marselju , ubio je makedonski terorista Vlado Cernozemski , clan VMRO. Tu organzaciju je stvorila Bugarska za odvajanje Makedonije od Kraljevine Jugoslavije i pripajanju Bugarskoj , jer nije bila zabovoljna podelom posle Londonske konferencije.Zato je i izazvala II Balkanski rat koji je izgubila i zato je tajno radila na pripajanju Makedonije.
TO je za Pandorovskog to ,, istorisko skretanje ,, !

(nedelja, 01. dec 2019, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

Не могу да се сетим ...

Је л Пендаревски пре неки дан долазио у Београд код Председника Србије, па је био угошћен ко најрођеније своје ...???
Колико смо ми Срби наивни ... Увек нас на исти штос преваре.

(nedelja, 01. dec 2019, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

И шта сад?

Док сте били са Србијом у Југославији имали сте све, и државу, и језик...а сад све сте изгубили! Председниче, треба да поштујете вољу и емоције свог народа!

(nedelja, 01. dec 2019, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

skopie

taka e pretsedatele , tvojot narod e so tebe !

(nedelja, 01. dec 2019, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

haha

Jel opet kriva Srbija i sto je Mak narod voli. 

(nedelja, 01. dec 2019, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

Makedonci

"Pendarovski: Gruevski bio bliži sa Beogradom nego sa Sofijom"
Pa sta onda? Zar je to greh?