Džaferović optužio hrvatsku predsednicu da vređa Bošnjake

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović optužio je hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da vređa Bošnjake i da pripada "retrogradnim snagama" koje unose podele među narodima u toj zemlji.

Šefik Džaferović nije precizirao na koje izjave Kolinde Grabar Kitarović misli, ali, kako navodi Hina, ona je u Mostaru izjavila da "treba onemogućiti da brojniji narodi Hrvatima nameću predstavnike na izborima", a u intervjuu Radio Vitezu kako "neće dopustiti da BiH prisvaja jedan narod".

Džaferović je rekao da je hrvatska predsednica, koja je u izbornoj kampanji za drugi mandat, optužila Bošnjake da BiH žele samo za sebe.

"To ne rade ozbiljni političari, oni ne vređaju narode. Narod na koji je ona mislila je narod nad kojim je počinjen genocid, uvredila je narod koji je proteran sa ogromne teritorije", rekao je Džaferović.

"Taj narod se bori za celovitu državu na kojoj će biti ravnopravni svi njeni državljani, svi narodi. Retrogradne snage, kojima očito i Grabar Kitarovićeva pripada, zalažu se za etničke i teritorijalne podele", dodao je Džaferović.

Bošnjački član državnog vrha saglasan je da treba doneti novi izborni zakon, ali se pre svega moraju sprovesti presude Evropskog suda za ljudska prava kojima treba osigurati ravnopravnost svih građana.

"Grabar Kitarovićevu niko neće pitati kako će se urediti odnosi u BiH nego će to učiniti građani koji u njoj žive", istakao je Džaferović.

Takođe, optužio je hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu da svojim delovanjem podstiču politiku novih podela unutar BiH.

Kolinda Grabar Kitarović je u Mostaru bila na godišnjici udruženja bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten", a u Skopaljskoj Gračanici kod Bugojna i u Vitezu razgovarala je sa tamošnjim Hrvatima, lokalnim vlastima i sveštenicima o položaju Hrvata, navodi Hina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 29. nov 2019, 21:59) - anonymous Lala [neregistrovani]

E ,da

Tražili ste , gledajte .