U Albaniji se još traga za preživelima, objavljena imena stradalih

Novi zemljotres jačine 3,4 jedinice po Rihteru potresao je Albaniju jutros u 6.50. Epicentar je bio na 33 kilometra od Tirane, na dubini od samo dva kilometra. Sinoć u 23 sata još jači potres – 4,5 jedinica po Rihteru. Prema poslednjim podacima, u razornom zemljotresu koji je u utorak pogodio Albaniju život je izgubilo 49 ljudi. Istovremeno, nastavlja se grozničava potraga za preživelima pod ruševinama.

Dok se utvrđuju razmere materijalne štete i troškovi saniranja posledica strahovito razornog zemljotresa od 6,4 jedinica Rihtera, Ministarstvo odbrane Albanije objavilo je na sajtu imena do sada pronađenih žrtava. Povređeno je skoro 700 ljudi.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je do sada pronađeno ukupno 49 tela poginulih. 

Lokalni mediji javljaju da je obustavljena spasilačka potraga u Tumanu, ali da su u Draču ekipe još na terenu. Među njima i tim iz Srbije.

"Trenutno radimo na spasavanju na ovoj lokaciji, na pronalaženju dve osobe. U ovoj operaciji učestvuju timovi iz Turske, Severne Makedonije, lokalne službe i članovi srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Locirali smo jednu osobu, radimo na njenom izvlačenju i nastavićemo sve dok ne pronađemo i drugu osobu", rekao je član srpskog tima za vanredne situacije iz Drača Davor Vidović.

Na terenu su i spasilački timovi iz Italije, Grčke, Švajcarske i Rumunije, koji neprestano rade. Ukupno 56 spasilaca.

U najgore pogođenim regionima Tumana i Drača, vanredno stanje biće na snazi mesec dana.

Nakon najsnažnijeg udara, usledilo je čak 500 naknadnih, od kojih su neki bili jači od pet jedinica Rihtera. Mnogi stanovnici prinuđeni su da noći provode u šatorima.

"Moja kuća je pretrpela veliku štetu u zemljotresu. Moja porodica, moja deca, spavaju na otvorenom, ostali smo bez svega", rekao je Tahir Akshami iz Drača.

Vlada u Tirani obećava da će do kraja sledeće godine izgraditi nove kuće za sve koji su ih izgubili.

Premijer Edi Rama rekao je da je hiljade ljudi ostalo bez krova nad glavom. Za sanaciju oštećenih objekata do sada je pristiglo pet miliona evra i milion dolara, dodao je Rama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 29. nov 2019, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

Zemljotres

To je mnogo tesko za svakog coveka bog da Im pomogne svima.