Filip Riker novi ambasador SAD u Makedoniji

Nekadašnji portparol Stejt departmenta Filip Riker najozbiljniji je kandidat za novog ambasadora SAD u Makedoniji, gde je 1998. i 1999. godine boravio u svojstvu predstavnika za medije tadašnjeg ambasadora i glavnog američkog pregovarača u rešavanju kosovske krize, Kristofera Hila.

Američki predsednik Džordž Buš nominovao je Rikera, koji je donedavno službovao u američkoj ambasadi u Bagradu, za novog ambasadora u Skoplju, ali predlog Bele kuće mora da potvrdi Senat, potvrdili su za RTS Onlajn izvori u Stejt departmentu.

 

Senat je, u međuvremenu, uputio Stejt departmentu nekoliko pitanja vezanih za Rikerovo imenovanje, nakon čega će se senatori izjasniti o kandidaturi nekadašnjeg portparola Stejt departmenta.

Filip Riker važi za dobrog poznavaoca prilika na južnom Balkanu, posebno albanskog pitanja, obzirom da je učestvovao u pregovorima između Beograda i kosovskih Albanaca, koji su početkom 1999. godine doveli do održavanja konferencije u Rambujeu.

Takođe, uz rame za Krisom Hilom, Riker je bio deo tajnih razgovora američke administracije sa albanskim pobunjenicima, kao i komplikovanih pregovora sa makedonskim vlastima nakon što su, marta 1999. godine, u tu zemlju izbegle desetine hiljada kosovskih Albanaca.

broj komentara 0 pošalji komentar