U Nevesinju se sanira šteta, meštani pričaju da je bilo kao ratno stanje

Potres od desetak sekundi izgledao je kao večnost, kažu stanovnici Nevesinja posle zemljotresa od 5,4 jedinice po Rihteru. Nije bilo povređenih, a oštećene su uglavnom starije građevine. Juče i danas nisu radile škole i predškolske ustanove.

Dok zbrajaju štetu, Hercegovci su još pod jakim utiskom juče doživljenog tokom jakog zemljotresa.

Mada naglašavaju da je sreća i čudo to što niko nije povređen, osluškuju i s nepoverenjem posmatraju tlo koje im je izmicalo pod nogama.

"Sve se ljuljalo, počeo je crep sa kuće da pada, ja ne znam uopšte u onom momentu šta se desilo. Televizor se ljulja, komode, sve, ja sam stala", priča svoje iskustvo Slađana Samardžić, koja živi u selu Džinova Mahala.

Milosav Zečević iz sela Zovi Do kaže da je jučerašnji zemljotres bio repriza ratnog stanja.

"Katastrofa, haos, opali zidovi, popadale boce, suđe, pa trajalo je desetak-petnaest sekundi", dodaje Milosav.

Dok su opštinske komisije utvrđivale stepen oštećenja u seoskim školama i gradu, sa ulica Nevesinja su uklanjani delovi fasada i crepova, demontirani oštećeni dimnjaci, sanirani krovovi, kako bi što pre sve bilo u funkciji.

"Kako je bilo juče u 10.15, kako je izgledalo, danas možemo sa zadovoljstvom da kažemo da nije bilo povređenih i da je materijalna šteta takva da ćemo je sanirati uz pomoć Vlade Republike Srpske", navodi načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, istakao je da će već danas Vlada Republike Srpske uplatiti 100.000 maraka opštini, kako bi mogla da bar ove urgentne stvari popravi.

"Doći ćemo do svakog čovjeka koji je imao štetu, želim da podržim ljude ovde u Nevesinju", dodao je Dodik.

Snabdevanje vodom i električnom energijom u opštini Nevesinje je redovno, a ekipe elektrodistribucije, komunalnih preduzeća i civilne zaštite su na terenu, angažovane prema potrebi i prijavama građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи