U Nevesinju se sanira šteta, meštani pričaju da je bilo kao ratno stanje

Potres od desetak sekundi izgledao je kao večnost, kažu stanovnici Nevesinja posle zemljotresa od 5,4 jedinice po Rihteru. Nije bilo povređenih, a oštećene su uglavnom starije građevine. Juče i danas nisu radile škole i predškolske ustanove.

Dok zbrajaju štetu, Hercegovci su još pod jakim utiskom juče doživljenog tokom jakog zemljotresa.

Mada naglašavaju da je sreća i čudo to što niko nije povređen, osluškuju i s nepoverenjem posmatraju tlo koje im je izmicalo pod nogama.

"Sve se ljuljalo, počeo je crep sa kuće da pada, ja ne znam uopšte u onom momentu šta se desilo. Televizor se ljulja, komode, sve, ja sam stala", priča svoje iskustvo Slađana Samardžić, koja živi u selu Džinova Mahala.

Milosav Zečević iz sela Zovi Do kaže da je jučerašnji zemljotres bio repriza ratnog stanja.

"Katastrofa, haos, opali zidovi, popadale boce, suđe, pa trajalo je desetak-petnaest sekundi", dodaje Milosav.

Dok su opštinske komisije utvrđivale stepen oštećenja u seoskim školama i gradu, sa ulica Nevesinja su uklanjani delovi fasada i crepova, demontirani oštećeni dimnjaci, sanirani krovovi, kako bi što pre sve bilo u funkciji.

"Kako je bilo juče u 10.15, kako je izgledalo, danas možemo sa zadovoljstvom da kažemo da nije bilo povređenih i da je materijalna šteta takva da ćemo je sanirati uz pomoć Vlade Republike Srpske", navodi načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, istakao je da će već danas Vlada Republike Srpske uplatiti 100.000 maraka opštini, kako bi mogla da bar ove urgentne stvari popravi.

"Doći ćemo do svakog čovjeka koji je imao štetu, želim da podržim ljude ovde u Nevesinju", dodao je Dodik.

Snabdevanje vodom i električnom energijom u opštini Nevesinje je redovno, a ekipe elektrodistribucije, komunalnih preduzeća i civilne zaštite su na terenu, angažovane prema potrebi i prijavama građana.

broj komentara 0 pošalji komentar