"Dan nacionalne solidarnosti" umesto praznika u Albaniji

Vlada Albanije proglasila je vanrednu situaciju na području Drača i Tirane, oblastima koje su najviše pogoćene razornim zemljotresom, koji je u utorak pogodio Albaniju i u kojem je stradalo 27 osoba, vise od 40 je izvučeno iz ruševina, dok je više od 650 povređeno.

Premijer Edi Rama je rekao da je vanredna situacija proglašena na osnovu Ustava i zakona, što, kako je naveo, ne podrazumeva samo odluke po pitanju finansija već i niz drugih mera.

Rama je rekao da zbog katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Albaniju dva dana uoči državnog praznika Dana zastave, 28. novembra, ne može biti praznik, već dan nacionalne solidarnosti. 

"Želeli bismo da imamo tri dana žalosti, imajući u vidu obim ove tragedije", rekao je Rama na jutrošnjoj vanrednoj sednici vlade.

Istakao je da 28. do 29. novembar zato možda nije dan za proslave, već dan nacionalne solidarnosti.

"Mislim da na ta dva dana treba gladati kao na dane nacionalne solidarnosti, gde uz poštovanje prošlosti svi koji mogu usklade svoje mogućnosti i dorinosu pomoći ugroženima", rekao je Rama.

Albaniju je juče pogodio zemljotres jačine 6,4 jedinca Rihterove skale

Lider opozicione Demokratske stranke, Ljuljzim Baša, je u više navrata juče tražio od vlade da uvede vanredno stanje u zemlji, nakon serije zemljotresa.

Odgovarajući na to, Rama je rekao da ne zna da li su oni koji su to zagovarali bili voljni da se podvrgnu takvim merama.

"To je razlog zbog koga smo razmišljali, jer se vanredno stanje podudara sa sticanjem ili stvaranjem novog nivoa upravljanja situacijom u periodu od 30 dana ", rekao je Rama, preneo je albanski portal ART.

broj komentara 0 pošalji komentar