Zemljotres kod Krita, osetio se i u Atini

Seizmički potresi osetili su se jutros u grčkom regionu Atika. Zemljotres je izbio u morskom podrčuju, između ostrva Kitire i Krita i bio je snage 6,1 jedinica Rihtera, javlja "Katimerini". Nema povređenih kao ni materijalne štete.

U 9.23 minuta po lokalnom vremenu dogodio se snažan zemoljotres jačine 6,1 jedinica Rihtera, koji je veoma uznemirio stanovnike Atike i građane Atine.

Potres se osetio na Atici, delovima centralne Grčke kao i na Kritu. 

Epicentar zemotresa lociran je na 285 kilometara od Atine u moru između ostrva Kitira i Krit sa hipocentrom od 71 kilometra dubine.

Iz Geodinamičkog instituta su saopštili da nema podataka o mogućim žrtvama i materijalnoj šteti. 

Jedan od najvećih grčkih seizmologa, profesor Eftimos Lekas rekao je da je upravo dubina od 70 kilometara razlog zašto se zemljotres osetio čak do Egipta.

Dodao je da ne bi trebalo očekivati naknadne potrese, jer ovakav tip zemljotresa nije praćen aktivnostima posle glavnog udara.

Istakao je da zemljotresi koji su se osetili na području Grčke nisu povezani sa razornim potresom u Albaniji, kao ni onim u BiH.

Vlasti na Kitiri i Kritu odlučile su da zatvore škole i da vatrogasne snage stave u stanje pripravnosti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 27. nov 2019, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

Uobicajeno

Normalna je pojava kao sto su seizmolozi najavili, da ce u narednih nekoliko nedelja Balkan podrhtavati. Kada jednom nesto zatresete ne zaustavlja se tek tako...