Utisci Nevesinjaca – potres od desetak sekundi izgledao kao večnost

Osim Albanije, i Bosnu i Hercegovinu juče ujutru potresao je jak zemljotres – u epicentru, 11 kilometara jugozapadno od Nevesinja, imao je snagu 5,4 jedinice po Rihteru. Stanovnici Nevesinja kažu da je u prvim momentima bilo mnogo panike. U Hercegovini danas nema nastave u školama.

Posle jakog potresa ujutru, usledila su četiri slabija potresa poslepodne. U Štabu civilne zaštite RTS-u je potvrđeno da nema povređenih.

Reporter RTS-a javlja da je noć protekla mirno.

Štete su uglavnom na starijim objektima – na zgradi gimnazije, osnovnih škola i muzičke škole. U gradu su padali dimnjaci i fasade.

Prema rečima građana, iako je potres tajao desetak sekundi, nekima je to izgledalo kao večnost. U školama je bilo oko 2.000 đaka, a svi su bezbedno evakuisani.

"Osnovna škola 'Risto Proroković' ima dvanaest objekata, na devet objekata su primećena oštećenja. Bilo je zaista strašno, jedno, posle rata, možda najgore iskustvo, za sve stanovnike Nevesinja, sigurna sam, ali hvala Bogu, sva deca su dobro", rekla je direktorka škole Mara Šaran.

Direktorka Osnovne muzičke škole Dragana Budalić rekla je da su u toj školi oštećeni zidovi i da je stepenište napuklo. Padali su komadi sa dimnjaka. 

Zvaničnici ističu da je bilo dramatično. Načelnik Opštine Nevesinje, Milenko Avdalović, ističe da je u prvom momentu bilo mnogo panike.

"Ono što je najvažnije je da nemamo povređenih i da nemamo urušenih objekata", rekao je Avdalović. 

Škole i predškolske ustanove u Hercegovini, prema odluci Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, ni danas neće raditi, iz preventivnih razloga – dok se ne utvrde oštećenja i umire preplašena deca. U regionu Nevesinja veruju da je najgore prošlo, ali i dalje strepe.

Rušenja izazvana zemljotresom, Nevesinje je doživelo 1979. godine, kada je katastrofalni zemljotres pogodio Crnu Goru. U nevesinjskom kraju tada je srušeno nekoliko stotina kuća. Ovoga puta, prema prvim podacima, šteta je neuporedivo manja, ali je strah ostao, pogotovo u Nevesinju, Berkovićima, Gacku, Bileći, Ljubinju i Trebinju, gde se potres najjače i osetio.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво