Serija naknadnih potresa u Albaniji

Seizmološki zavodi u regionu registrovali su tokom noći i jutra seriju zemljotresa u Albaniji. Posle najjačeg, zabeleženog jutros oko četiri sata, usledila je serija naknadnih potresa. Seizmolog RSZ Branko Dragičević kaže za RTS da se, zbog oslobađanja preostale seizmičke energije, novi potresi mogu očekivati narednih dana i meseci.

Mediji u regionu različito javljaju o jačini naknadnih potresa, ali prema onome što javlja Američki geološki zavod, najjači u toj seriji bio je 5,4 jedinice po Rihteru.

Tlo je u Albaniji podrhtavalo i tokom popodneva, kada je u okolini Drača zabeležen zemljotres jačine tri jedinice Rihterove skale.

Seizmolog Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević kaže za RTS da je, posle glavnog zemljotresa zabeleženog jutros oko četiri sata, bilo nekoliko desetina naknadnih potresa.

"To je neka seizmička zakonomernost, da se posle glavnog udara, u narednom periodu oslobodi preostala seizmička energija. Može da traje nekoliko dana i meseci, čak i godina", objašnjava Dragičević.

Nemoguće je predvideti da li se u drugim državama regiona u narednom periodu može očekivati neki snažniji potres.

"Nemoguće je predvideti takav scenario, mi se ne bavimo predviđanjima. Međutim, nije isključeno da se u okolini utiče na tajming zemljotresa koji su već predodređeni da se dogode", napominje Dragičević.

Seizmolog RSZ kaže i da nije realno očekivati da je jutrošnji zemljotres napravio ozbiljniju štetu u ostatku regiona.

Jedina posledica u drugim zemljama je šok koji su doživeli tek probuđeni građani, konstatuje Dragičević.

Načelnica u Zavodu za seizmologiju Crne Gore Jadranka Mihaljević kaže da je zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju jedan je od najjačih koje su registrovali instrumenti, pored onog koji je 1979. godine pogodio Crnu Goru.

Mihaljevićeva je u Jutarnjem programu RTCG rekla da se zemljotres snažno osetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodili nekoliko slabijih.

"Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Poslije ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa. Obično to smirivanje traje nekoliko mjeseci", rekla je Mihaljevićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво