Sijarto: Mađarske diplomate nisu učestvovale u bekstvu Gruevskog

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je da diplomate iz te države nisu učestvovale u bekstvu bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, javlja mađarski portal 444.hu.

Mađarska je, godinu dana pošto je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski pobegao iz Skoplja i služenja dvogodišnje zatvorske kazne, demantovala učešće mađarskih diplomata u bekstvu.

"Nijedan mađarski diplomata nije na bilo koji način bio umešan u bilo koje bekstvo. Bivši makedonski premijer je u Mađarsku došao iz Albanije, u skladu sa međunarodnim pravom i uz poštovanje pravnih sistema država kroz koje je prošao", rekao je Sijarto.

Sijarto je naveo i da je Gruevski zatražio azil u mađarskoj ambasadi u Tirani.

"Stoga, nije važno da li je granicu prešao peške, na triciklu, konjskoj zaprezi ili na traktoru. Jedino je bitno da je sve učinjeno na valjan način", rekao je Sijarto.

Nikola Gruevski, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u aferi nazvanoj "Tenk", odnosno zbog svoje uloge u kupovini 600.000 evra vrednog "mercedesa", pobegao je iz Makedonije dva dana pre nego što je trebalo da se javi na izdržavanje kazne.

Gruevski je, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, pobegao u Mađarsku gde je tražio, a potom i dobio politički azil. Dva dana nakon njegovog bega, makedonska policija je za njim raspisala međunarodnu poternicu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. nov 2019, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Nikolce

Bivsi premijer Grujevski bio pod istragom, izrecena presuda, bio dostupan organima Makedonije koji nisu pazili na njega, kao da su jedva docekali, mozda mu i pomogli nepreduzimanjem mera da ode iz stana, potom u Albaniju. Kasnije proputuje krz C. Goru, Srbiju i odsedne, zatrazi i dobije azil u Madjarskoj. Potom Makedonija raspisuje poternicu, zamera se drugim drzavama sto ga ne uhapsise. Juce vam bio u stanu i drzavi, ustili ili puno zoga propustili. I sad vam krive neke susedne zemlje, a u njih se ulazi sa licnom kartom, kao naprimer drzavljani Makedonije i Srbije. Mnogo nelogicnosti organa i politicara Makedonije, uz neopravdanu poviku na drge.

(ponedeljak, 25. nov 2019, 18:17) - anonymous [neregistrovani]

Valjan nacin?

Pa kako je mogao na"valjan nacin" da predje srpsko-madjarsku granicu, a nije imao pasos sa sobom?