Veliki protest prosvetara u Zagrebu, u školama nema časova

U Zagrebu je održan veliki protest učitelja pod sloganom "Hrvatska mora bolje". Demonstranti zahtevaju da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti. Skupu je prisustvovao veliki broj ljudi, mediji navode da ih je bilo oko dvadeset hiljada, ali zvaničnih procena nema. Sindikati tvrde da je okupljenih bilo duplo više.

Glavni skup održan je na Trgu bana Jelačića. Protest je započeo studenstskom himnom "Gaudeamus igitur". Okupljenima se obratila predsednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Rekla je da više nije reč o štrajku za veće koeficijente već o pokretu za obrazovanje i njegov status.

Željko Stipić iz sindikata Preporod naveo je da su oni "koji nisu imali vremena" ponizili sve u obrazovanju.

U celoj Hrvatskoj nema nastave.

Mediji i sindikati imaju različite procene broja okupljenih. Dok se u medijima baratalo brojem od oko 20.000 ljudi, sindikati tvrde da ih je bilo duplo više.

"Naša procjena je od četdeset do pedeset tisuća ljudi. Policija ne želi dati nikakvu procjenu i mi mislimo da je to baš zato što je velika brojka", rekla je za Indeks Ana Tuškan iz Sindikata učitelja.

Sindikati najavljuju štrajk i tokom nedelje uprkos tome što se paralelno vode pregovori sa Vladom i što su čelnici sindikata obrazovanja izjavili da se približavaju rešenju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prokomentarisao je štrajk, odnosno pregovore koje sindikati vode sa Vladom. Naveo je da je dijalog stalan i da će ga biti i danas nakon protesta.

"Apeliram na sindikate, na vođe sindikata, da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu. Ako je bilo pitanje jesmo li čuli poruku, jesmo. Jesmo li povećali plaće u dosadašnjem mandatu? Jesmo. Hoćemo li je povećati za šest posto? Hoćemo. Hoće li porasti plaća za 18,3 posto? Hoće", rekao je Plenković.

Upitan da li očekuje da se tokom ove nedelje završi štrajk u školama, Plenković je izjavio da očekuje da se "stvar završi danas".

Sindikati štrajkuju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka stupili su u opšti štrajk. Učenici su do sada izgubili 11 dana nastave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво