Veliki protest prosvetara u Zagrebu, u školama nema časova

U Zagrebu je održan veliki protest učitelja pod sloganom "Hrvatska mora bolje". Demonstranti zahtevaju da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti. Skupu je prisustvovao veliki broj ljudi, mediji navode da ih je bilo oko dvadeset hiljada, ali zvaničnih procena nema. Sindikati tvrde da je okupljenih bilo duplo više.

Glavni skup održan je na Trgu bana Jelačića. Protest je započeo studenstskom himnom "Gaudeamus igitur". Okupljenima se obratila predsednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Rekla je da više nije reč o štrajku za veće koeficijente već o pokretu za obrazovanje i njegov status.

Željko Stipić iz sindikata Preporod naveo je da su oni "koji nisu imali vremena" ponizili sve u obrazovanju.

U celoj Hrvatskoj nema nastave.

Mediji i sindikati imaju različite procene broja okupljenih. Dok se u medijima baratalo brojem od oko 20.000 ljudi, sindikati tvrde da ih je bilo duplo više.

"Naša procjena je od četdeset do pedeset tisuća ljudi. Policija ne želi dati nikakvu procjenu i mi mislimo da je to baš zato što je velika brojka", rekla je za Indeks Ana Tuškan iz Sindikata učitelja.

Sindikati najavljuju štrajk i tokom nedelje uprkos tome što se paralelno vode pregovori sa Vladom i što su čelnici sindikata obrazovanja izjavili da se približavaju rešenju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prokomentarisao je štrajk, odnosno pregovore koje sindikati vode sa Vladom. Naveo je da je dijalog stalan i da će ga biti i danas nakon protesta.

"Apeliram na sindikate, na vođe sindikata, da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu. Ako je bilo pitanje jesmo li čuli poruku, jesmo. Jesmo li povećali plaće u dosadašnjem mandatu? Jesmo. Hoćemo li je povećati za šest posto? Hoćemo. Hoće li porasti plaća za 18,3 posto? Hoće", rekao je Plenković.

Upitan da li očekuje da se tokom ove nedelje završi štrajk u školama, Plenković je izjavio da očekuje da se "stvar završi danas".

Sindikati štrajkuju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka stupili su u opšti štrajk. Učenici su do sada izgubili 11 dana nastave.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. nov 2019, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

Bajke

A ja ovde u nemackoj slusam njihove bajke kako je sve super kod njih i da je lijepa njihova Srbiji 20 godina unapred.
Valjda misle unapred pre ambisa!

(ponedeljak, 25. nov 2019, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

vreme strajkova

sada su na potezu lekari.

(ponedeljak, 25. nov 2019, 15:11) - anonymous Lala [neregistrovani]

E ,da

Prvo prosvetari pa onda lančana reakcija (biće veselja) .