Kitarovićeva o "slovenačkom varanju" u arbitraži: Skandalozno

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović objavila je da je potpuno jasno da je slovenački državni aparat bio "upregnut" kako bi se nedopušteno uticalo na ishod arbitraže o hrvatsko-slovenačkoj granici.

Kolinda Grabar Kitarović je rekla i da se spor može rešiti samo bilateralno, reagujući na izveštaj slovenačke komisije, iz kojeg proizlazi da je slovenačka država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražnog agenta i arbitražnog sudije.

"Slovenija je konačno priznala skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže. Sada je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod. Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno", napisala je na Tviteru predsednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Iz izveštaja slovenačke parlamentarne Komisije za nadzor obaveštajnih službi (KNOVS), koji je objavljen pre desetak dana, proizlazi da je slovenačka država preko obaveštajnih službi sve vreme učestvovala u prikrivanju komuniciranja slovenačkog arbitražnog agenta Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca.

Ispostavilo se i da je slovenačka obaveštajna služba SOVA počela da se priprema za arbitražu još početkom 2009, a arbitražni sporazum potpisan je u jesen, prenosi Indeks.

U Hrvatskoj ističu da izveštaj nedvosmisleno potvrđuje da je slovenačka strana bila ta koja je u cilju arbitražne prevare upregnula državni aparat i svoje tajne službe.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 26. nov 2019, 06:52) - anonymous [neregistrovani]

Objavite komentar vise, ovo je istina

Hrvatski agresivni propagandni pipci se nemilosrdno sire, tako je bilo sa "Ljubljanskom bankom" tako je sa zalivom.

Pre ili kasnije sve ce doci na istinu, a to je da Slovenija dobije sto joj pripada, a Hrvatska otima , a isto tako " Ljubljanska banka" je samo ime, bila je u vlasnistvu zagrebu nevezana za Sloveniju "Ljubljanska" je samo ime i nista vise, Hrvatska je tako jos jednom opljackala Sloveniju!

(nedelja, 24. nov 2019, 17:50) - zoran [neregistrovani]

istina

pola Jadranskog mora je srpsko,,,,srbi su to oslobodili od fasista i nacista,,,a ne slovenci i hrvati,,,oni su samo podvili repinu i bjezali,,,a sad uzivaju zahvaljujuci hrabrom narodu srpskom.

(subota, 23. nov 2019, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

EU

Oni su u eu a pitanje razgranicenja nije reseno a nama popuju sta da radimo i kazu da nema dvostrukih standarda

(subota, 23. nov 2019, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

RE : Pitanje

Pa naravno da Slovenija ima pristup otvorenom moru kroz italijanske i hrvatske teritorijalne vode. Svog državnog vlasništva na tom pristupu nema. Slovensko teritorijalno more je fizički zatvoreno. To je prema stavu međunarodnom Sudu o pravu mora iz Hamburga, od kojeg je Slovenija bježala u arbitražu koja ne sudi prema pravu već prema dogovoru. I arbitraža nije dala Sloveniji pristup otvorenom moru već samo nepravno 2/3 Piranskog zaljeva, ali ništa od toga. Slovenska agresivna teritorijalna politika prema Hrvatskoj doživjela je potpuni poraz.

(subota, 23. nov 2019, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Da li je logicno da drzava (u ovom slucaju Slovenija) koja ima izlaz na more NEMA pristup otvorenom moru?