Večernji list: Slovenci priznali da su varali u arbitraži

Slovenci su priznali da su varali u arbitraži sa Hrvatskom, pišu hrvatski mediji pozivajući se na izveštaj Slovenačke komisije za nadzor javnih službi.

U izveštaju se navodi da je slovenačka država preko obaveštajnih službi sve vreme učestvovala u prikrivanju nezakonite komunikacije između arbitražnog agenta Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca, piše Večernji list.

Ističu kako izveštaj slovenačke parlamentarne komisije za nadzor obaveštajnih službi (KNOVS) potvrđuje da je Ljubljana "u cilju arbitražne prevare upregla državni aparat i svoje tajne službe".

Javni deo izveštaja KNOVS-a o "obaveštajnim i protivobaveštajnim aktivnostima u vezi s događajima između Slovenije i Hrvatske pred arbitražnim sudom u Hagu", koji je ovih dana objavljen u Ljubljani, svedoči da je Slovenija ušla u postupak kao da je reč o obaveštajnoj operaciji, a ne o pravnom postupku pred međunarodnim pravosudnim telom.

Pokušavajući da utvrde zašto su slovenački arbitar i agentkinja u arbitražnom postupku zatečeni u nedopuštenom komuniciranju, KNOVS posle višemesečne istrage otkriva niz kompromitujućih činjenica koje dovode u pitanje ključne stavove slovenačke strane u arbitražnom sporu.

SOVA je, kako stoji u izveštaju, "intenzivno učestvovala u arbitražnom postupku", da bi osigurala tajno komuniciranje slovenačkog arbitražnog tima, iako je sve pokušala da pretvori u aferu hrvatskog "nezakonitog prisluškivanja".

SOVA je arbitražnu ekipu instruirala o rizicima komunikacije putem fiksnih telefona i nezaštićenom međunarodnom linijom, ali Simona Drenik ipak je iz svog stana u Kranju razgovarala sa slovenačkim arbitrom Sekolecom u Beču.

Slovenački plan izjalovio se zato što se oni nisu dosledno pridržavali instrukcija obaveštajaca pa su njihove razgovore, kako se navodi u izveštaju, snimili hrvatski obavještajci, prenosi Večernji list.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 23. nov 2019, 17:48) - FORum LIvii [neregistrovani]

Vuna Kico a orasi Mico

Sve kao u srpskoj narodnoj prici:
Mico je dzak sa vunom u koji je stavio pola mahovine , trampio sa Kicom za orahe u koje je ovaj stavio pola hrastovog zira.Kada su se sreli posle otkrica obostrane prevare, jedan drugom su prigovorili:
Vuna Kico ?
A orasi Mico ?