Austrija: Upozorenja na desničare u vojnoj obaveštajnoj službi

Grupa službenika vojne obaveštajne službe Austrije upozorava na situaciju u toj ustanovi, navodeći da se u toj instituciji uspostavlja desničarska mreža. Ta grupa sačinila je listu optužbi do koje su došli mediji, a sve liči na optužbe na račun "civilne" obaveštajne službe BVT, koja se od skoro našla na meti pažnje javnosti.

Na tom spisku, pripadnici vojne službe tvrde da su izloženi mobingu, da se sprovodi ilegalno nadziranje zaposlenih, sprovode se nedozvoljene istrage i ukazuju na obaveštajne operacije koje su bile neuspešne.

Jedan deo optužbi usmeren je na istragu protiv desničara.

Vojna obaveštajna služba ima zadatak da štiti vojsku Austrije, odnosno pazi da neonacisti ili islamisti ne budu obučeni da rukuju sa oružjem, ili se infiltriraju u oružane snage.

U Nemačkoj, na primer, tamošnja služba istraživala je informacije o desničarko-ekstremnim vojnicima i policajcima koji se umrežavaju preko društvenih mreža i imaju svoje liste neprijatelja.

Na to je i austrijska vojna služba intenzivirala svoju istragu i pri tom se skoncentrisala pre svega na pokrajinu Štajersku.

Obaveštajna služba strahuje da u redovima, takozvanih "odbrambeno političkih udruženja", postoje desničari.

Tako je udruženje vojnih padobranaca "Ostarihi" bio predmet istrage i nemačkih vlasti, pošto je najmanje dve osobe bilo deo sumnjivih čet grupa, a i učestvovali su na desničarskom maršu.

Ovo udruženje je u prošlosti često bilo u medijima zbog blitine desničarskom ekstremizmu.

Udruženje je te optužbe negiralo, a njen predsednik Jozef Paul Puntigam, koji je brigadir u ausrijskoj vojsci, zajedno sa predsednikom Slobodarske partije (FPO) u Štajerskom Mario Kunasekom je 2015. predstavio koncept zaštite granice.

Kada je Kunasek postao ministar odbrane, to udruženje postalo je relevatno i dobilo je mogućnost da koristi vojnu infrastrukturu, što je iritiralo vojne obaveštajce.

Neimenovani vojni obaveštajci strahuju da je redovno dolazilo do prenošenja informacija objektima nadzora, te s tim u vezi, ukazuju na dva visoka oficira, koja su se kandidovala na izborima za FPO.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 23. nov 2019, 15:40) - Саша [neregistrovani]

Левица и разарања по свету

Мени је прилично "десно" подржати бомбардовање суверене земље без објаве рата и без УН одобрења. А па чекај тада су "левичари" били на власти?! Како сад то...па тако. Постоје нормалне одлуке и оне мање нормалне.

(subota, 23. nov 2019, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

Ју, десничар

Изгледа да је забрањено у Аустрији бити десничар. Где је ту слобода мисли, говора и опредељења? Шалу на страну, овакво коришћење термина десничар је врло штетно по људске слободе, јер се сваки десничар практично изједначава са нео-нацистима. То је део свесне тежње оних који су тренутно на власти не само у Аустрији, већ на читавом западу, да демонизују свако политичко мишљење које није истоветно њиховом. А нама приповедају о неким као демократским вредностима!