Orban: Fides bi mogao da napusti EPP

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da bi Fides, vladajuća partija u toj zemlji, mogla da napusti krovni blok desnog centra Evropske unije nakon "mešovotih" signala o namerama Evropske narodne stranke (EPP), koje je primila nakon suspenzije Fidesa iz grupe.

EPP je u martu suspendovala članstvo Fidesa, zabrinuta zbog Orbanove populističke antiimigracijske kampanje i erozije vladavine zakona, slobode štampe i manjinskih prava pod njegovom mandatom.

Fides nije pozvan na dvodnevni skup EPP ove nedelje u Hrvatskoj, prenosi Rojters.

"Članstvo nam je suspendovano. Čekamo da EPP očisti svoje poglede i planove i tada ćemo se odlučiti", rekao je Orban na mađarskom državnom radiju.

"Pitanje je da li (novi predsednik EPP) može da zaustavi odlazak ulevo. Ako može, imamo zajedničku budućnost. Ako ne, moraćemo da izgradimo još jednu političku zajednicu", dodao je Orban.

EPP je saopštio da će poslati grupu "mudraca" da istraže uslove u Mađarskoj i odluče da li će zadržati Fides u svojim redovima, a novi predsednik EPP Donald Tusk očekuje da će se taj proces okončati do kraja januara.

U govoru na kongresu EPP-a u Zagrebu, Tusk nije imenovao Orbana, ali je jasno rekao da se glavna konzervativna stranačka grupa neće promeniti u korist desničarskog populizma.

"Nećemo žrtvovati vrednosti poput građanskih sloboda, vladavine zakona i pristojnosti u javnom životu na oltaru sigurnosti i reda", rekao je Tusk.

"Ko to nije u stanju da prihvati, de fakto se smešta izvan naše porodice (EPP)", poručio je Tusk.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи