Škoro: Od Srbije i Crne Gore treba tražiti ratnu odštetu

Pevač i muzičar Miroslav Škoro, koji na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prikupljao potpise za kandidaturu za predstojeće predsedničke izbore u Hrvatskoj, rekao je da pitanje Jasenovca ne može biti rešeno bez arhiva koji su u Beogradu i da bi od Srbije i Crne Gore tražio ratnu odštetu.

Škoro kaže da samo želi da se rasvetli istina i otkrije ko su bili počinioci strašnih zločina u Jasenovcu.

"Ne možemo rešiti pitanje Jasenovca kad su nam arhive u Beogradu. Mi se moramo dogovoriti s tom zemljom da nam vrati naše arhive. Onog trenutka kada saznamo ko je napravio zločine, ići ćemo svi zajedno i moliti se za njih. Da bi im oprostili, moramo znati ko su ti ljudi. Ne možemo ići u budućnost, a da nismo rasvetlili tu prošlost. U krajnjoj liniji, to i Evropa traži od nas", ističe potencijalni predsednički kandidat.

O nerešenim granicama sa susednim državama, Škoro kaže da je najpametnije "dogovoriti se sa komšijom".

"To je uvek najpametnije, ali kad ne ide - ne ide", rekao je citirajući Franju Tuđmana, dodajući da bi pregovarao i s crnim đavolom, ako je u interesu građana.

Smatra da od Srbije i Crne Gore treba tražiti ratnu odštetu.

O pregovaračkom procesu Srbije za članstvo u EU očekuje da Beograd ispuni sve standarde, kao što je to, kako kaže, učinila Hrvatska.

"Mi smo morali da ispunimo vrlo visoke standarde za ulazak u Evropsku uniju. Isto to očekujem i od Srbije, ništa manje i ništa više", rekao je Škoro, a preneli su hrvatski mediji.

Što se Titove biste na Pantovčaku tiče, koju je na početku mandata uklonila predsednica Kolinda Grabar Kitarović, Škoro kaže da je tamo nije ni postavio, ni sklonio, te da je sigurno neće ni vraćati.

Ako na Pantovčaku postoji bista Blage Zadre, Škoro će je istaći u sedištu predsednika Hrvatske.

Ističe da za razliku od nekih drugih kandidata, u trku za predsednika ne ulazi zbog para, već da pruži narodu, kako kaže, "ono što Miroslav Škoro jeste".

Jer, ukazuje, predsednik države može biti svako, a pevač ne može baš svako.

Komentarisao je i kakva će biti njegova politika prema Bosni i Hercegovini, bude li izabran za predsednika države.

"Politika prema BiH će biti vrlo jednostavna. Za početak ću imenovati posebnog savetnika za BiH, zbog toga što je to vitalni interes ne samo Republike Hrvatske, nego je to zemlja u kojoj bi hrvatski narod trebalo da bude suveren, što to trenutno nije jer gospodin (Željko) Komšić nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda", istakao je Škoro.

A, ako bude izabran za predsednika Hrvatske, Škoro kaže da će najpre proširiti predsednička ovlašćenja, a onda ukinuti Zakon o izvršiteljima.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 22. nov 2019, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

Što se tiče BiH, trebalo bi mu pomoći.

Ostalo je za osudu. BiH je problem zbog muslimana.

(petak, 22. nov 2019, 17:18) - milan lala [neregistrovani]

Ustasluk

Al se gospodin ujak zaigrao, on bi ostetu od Srbije za proterane, pobijene i opljackane Srbe u Hrvatskoj.Kad ce Hrvatska da plati odstetu prognanim Srbima ( 500.000 hiljada ) za njihovu imovinu, penzije i prava koje ste opljackali dok ste vrsili etnicko ciscenje?Pa odsteta za 800.000 hiljada ubijenih Srba u Jasenovcu i mnogima logorima smrti po NDH koje se ne odricete jer ste dali nazive skolama i ulicaama u Hrvatskoj ratnim zlocincima monstrumima:Budaku, Franceticu.Stepincu itd. Ucite vasu decu da se pozdravljaju ustaskim pozdravom.Terorisete preostale Srbe u Hrvatskoj jedino vam jos fale logori za Srbe .

(petak, 22. nov 2019, 16:21) - anonymous [neregistrovani]

Skoro:

Nisam grub, ali molim te nemoj da pričas!Dokumentaciju u vezi Jasenovca ne trebas traziti u Beogradu vec u gradovima sa kojima je NDH bila saveznik.Ako ne znas, da te podsetim: Program NDH je bio da 1/3 Srba pobiju, 1/3 proteraju a 1/3 pokrste.A sta se desilo 90-tih?Ti isti saveznici su pozurili da priznaju Hrvatsku pa su Hrvatske paravojne grupacije, pod istom zastavom NDH proterali i pobili 99% Srpskog stanovnistva iz Hrvatske.Kazi mi,ko treba da trazi ratnu odstetu?

(petak, 22. nov 2019, 14:35) - anonymous Lala [neregistrovani]

To je to

Ako taj postane predsednik onda tamo kod njih može stvarno postati bilo ko .

(petak, 22. nov 2019, 13:58) - Воронцов [neregistrovani]

Невероватне измишљотине

О злочинима у Јасеновцу остављена су толика сведочанства да ту нема никаквих више тајни.И злочинци су се хвалили злочинима, а они који су неким случајем успели преживети оставили су бројна сведочанства о усташким монструмима у Јасеновцу.И сад се нађе неко да прича без икакве везе са догађајима.Да има демократије изношење лажи било би забрањено.И откуд архива у Београду кад је архива Јасеновца доспела у Републику српску, а одатле колико се зна преко Америке враћена у Хрватску.