Evropska unija neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana

Glavna poruka upućena sa Kongresa Evropske narodne partije, za čijeg je predsednika izabran Donald Tusk jeste da Evropska unija neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana. Tusk je najavio borbu protiv populista i njihove politike na Starom kontinentu. Buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je uz zemlje Zapadnog Balkana koje je na evropskom putu nedavno blokirala Francuska.

Politička borba protiv populista mora biti oštra, a njihovoj politici mora se stati na put - izričit je Donald Tusk. To su, kaže, oni koji tvrde da otvorene granice ne idu u kompletu sa liberalnom demokratijom, oni koji ne podnose migrante, skloni su lažnim vestima i manipulacijama.

"Duboko verujem da samo oni koji žele i koji su sposobni da građanima pruže osećaj sigurnosti i bezbednosti, istovremeno čuvajući njihovu slobodu i prava, treba da dobiju mandat da upravljaju. Ni pod kakvim uslovima ne smemo poredak i bezbednost da prepustimo političkim populistima, manipulatorima i autokratama", rekao je Donald Tusk, predsednik Evropske narodne partije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković podržali su evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Na pitanje šta će se događati u procesu priključenja Albanije i Severne Makedonije Uniji, Merkelova odgovara da ne bi bilo dobro da te zemlje ostanu bez evropske perspektive. 

"Želim da poručim zemljama zapadnog Balkana da imaju mogućnost članstva u EU i to oni moraju da čuju iz Zagreba. Želimo da gradimo mostove u Evropi, to je uloga Evropske narodne partije. Za zemlje Zapadnog Balkana mora da postoji realna perspektiva pristupanja Uniji. Bilo bi dobro da se Unija okrene od obećanog", kaže Angela Merkel.

I buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, obećava da će biti podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 23. nov 2019, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

A je li

Srbija taj "zapadni balkan"?
I želi li ona u tu eu?

(četvrtak, 21. nov 2019, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Moje znanje

zasto Staru Evropu nazivate zapadni balkan

(četvrtak, 21. nov 2019, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

dobar, loš.....

...Francuska je loš, a Nemacka je dobar policajac???!!! Sto se nas tice, sve je vec vidjeno.

(četvrtak, 21. nov 2019, 09:51) - Воронцов [neregistrovani]

Свако говори оно што сматра да ће одговарати његовим бирачима

Циљ ових је да све земље ставе под своју контролу, а да ли ће те земље од тога имати корист то је сасвим друго питање.

(četvrtak, 21. nov 2019, 08:56) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Novi i savremeni kolonijalisti ( EU savez)

Pa razumljivo kad narodi Azije,Afrike, i Juzne Amerike se oslobadjaju od kolonijalizma,,Zapad i EU pokusavaju na svakaki nacin da dopune PRAZNINU sa Zapadnom Balkanu….Pero