Tegeltija imenovan za predsedavajućeg Saveta ministara BiH

Predsedništvo BiH je na današnjoj vanrednoj sednici u Sarajevu donelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije, narodnog poslanika i bivšeg ministra finansija u Republici Srpskoj, za predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Odluka o imenovanju Zorana Tegeltije biće dostavljena u dalju proceduru Komisiji za pripremu izbora Saveta ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Predsedništva BiH usvojili su i odluku u vezi sa odnosom te zemlje i NATO-a, što je i bio razlog jednogodišnjeg zastoja u formiranju vlasti.

Dogovoreno je da BiH u sedište NATO-a u Brisel pošalje svoj plan i program reformi, dok će detalji sporazuma biti poznati naknadno, navodi Kliks.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, SNSD Milorada Dodika, kao i Demokratska fronta hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića, pozdravili su odluku o imenovanju Zorana Tegeltije, kao i odluku o koja se tiče odnosa sa NATO savezom.

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na izboru Tegeltije.

"Čestitam predsedniku Dodiku na kompromisu koji je postigao sa partnerima u BiH. Odličan sastanak Beogradu", napisao je Vučić na svom zvaničnom Instagram nalogu.

Ko je Zoran Tegeltija

Zoran Tegeltija, kandidat SNSD-a za poziciju predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine, rođen je u Mrkonjić Gradu 1961. godine. Doktor je ekonomskih nauka.

Bio je zaposlen, između ostalog, u Rafineriji nafte, Poreskoj upravi i Republičkoj upravi carina Republike Srpske.

Na mesto načelnika opštine Mrkonjić Grad izabran je 2004. godine i 2008. godine.

Za ministra finansija Republike Srpske izabran je 2010. godine u Vladi premijera Aleksandra Džombića.

Mandat obnavlja 2013. godine, u Vladi koju je vodila Željka Cvijanović, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2019, 15:37) - anonymous [neregistrovani]

Dosledan

Da li je to Dodik pristao na pristupanje BiH u nato?

(utorak, 19. nov 2019, 15:15) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Dodikov covjek. Konacno Dodikovi ljudi preuzimaju mjesta u uajednickim institucijama

(utorak, 19. nov 2019, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

Dugo cekanje

A sta su cekali do sada.