Veritas: Zapadnu Slavoniju tokom devedesetih napustilo više od 52.000 Srba

Prvom velikom egzodusu Srba iz zapadne Slavonije u sukobu devedesetih na području opština Daruvara, Grubišnog polja, Podravske Slatine, Pakraca, Novske, Orahovice i Virovitice etnički je očišćeno 193 naselja, a područje je napustilo 52.320 Srba, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar "Veritas".

Povodom godišnjice stradanja Srba iz sela Kip (Daruvar) i Klisa (Pakrac) u novembru 1991. godine, "Veritas" navodi da je etnički očišćeno 193 naselja – 10 gradskih i 183 seoska, u kojima je uništena većina kuća i imovine, a uništeno ili oštećeno i 27 pravoslavnih hramova.

Naglašava se da se velika većina Srba, koji su to područje napustili zbog hrvatskog terora i pritisaka, više nikada nije vratila na svoja imanja.

U saopštenju piše da su od 12. do 18. novembra 1991. godine pripadnici hrvatske vojne policije u selima Kip, pod sumnjom da skrivaju oružje vojnog porekla, i Klisa, radi "izmeštanja" stanovništva, pohapsili 24 srpska civila i odveli ih u Marino selo gde su, kako se dodaje, držali u podrumu improvizovanog zatvora "Ribarska koliba" u kome su ih psihički i fizički maltretirali.

Kako se navodi, najčešće su ih mučili potapanjem u vodu, priključivanjem na induktorsku struju, odsecanjem ušiju, rezanjem po prsima i solenjem rana, gaženjem nogama i udaranjem metalnim šipkama i drvenim palicama.

"Samo su šestorica preživeli mučenja, dok su osamnaestorica likvidirani, s tim da se za telima petorice još traga", navodi se u saopštenju u kom se podseća da je za likvidaciju civila Županijski sud u Osijeku, u junu 2011. godine, od šestorice optuženih pripadnika vojne policije Zbora narodne garde, osudio dvojicu – Tomicu Poleta na 15 godina i Željka Tutića na 12 godina zatvora.

Dvojica su, dodaje se, u nedostatku dokaza oslobođena optužbe, a protiv trećeg sud je optužbu odbio zbog zastare krivičnog gonjenja.

U periodu od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. godine u logorima "Ribarska koliba" u Marinom selu i "Stara ciglana" u Pakračkoj Poljani likvidirano je, prema šodscima Veritasa, više od 100 žrtava, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

Većina likvidiranih, dodaje se, potiče iz zapadnoslavonskih naselja sa područja Pakraca i Daruvara, ali i sa teritorija opština Garešnica, Kutina, Bjelovar i Zagreb.

Kako se napominje, Srbi su u pomenutim logorima zadržavani nekoliko dana, a posle "strahovite" torture, ukoliko nisu podlegli mukama, izvođeni su na stratišta i likvidirani.

Županijski sud u Zagrebu je 2005. godine pravosnažno osudio petoricu pripadnika MUP-a Hrvatske (Muniba Suljića, Sinišu Rimca, Igora Mikolu, Miru Bajramovića i Branka Šarića) na kazne zatvora od 3 do 12 godina zbog ubistva nepoznatog muškarca i nezakonitog lišavanja slobode i iznude trojice Srba koji su u oktobru 1991. iz Zagreba dovedeni u Pakračku poljanu gde su ih likvidirala nepoznata lica, podseća se u saopštenju.

Navodi se i da je Županijski sud u Zagrebu, u maju 2016. godine, nepravosnažno osudio i Tomislava Merčepa, tadašnjeg komadanta rezervne jedinice MUP-a Hrvatske i savetnika u tom ministarstvu, na pet godina i šest meseci zatvora zbog toga što "nije sprečio sebi podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno".

Vrhovni sud je, dodaje se u saopštenju, presudom iz februara 2017. godine, preinačio prvostepenu presudu tako što je optuženom povećao kaznu na sedam godina zatvora koju, umesto u zatvorskoj ćeliji, povremeno "izdržava" u elitnoj banji Krapinske toplice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво