Pupovac u Vukovaru položio vence u spomen na ubijene u ratu

Delegacija srpske zajednice u Hrvatskoj na čelu s predsednikom SDSS-a i poslanikom Miloradom Pupovcem u Vukovaru je položila vence za stradale u ratu od 1991. do 1995. godine. Vence su položili u Dunav kod Veslačkog kluba i na spomen-obeležje na Ovčari.

Predsednik Saveta SNV-a Milorad Pupovac rekao je da su zapalili sveće za sve stradale u ratnom periodu u Vukovaru i njegovoj okolini, spustili venac u Dunav za Srbe ubijene pred početak izbijanja oružanih sukoba, te položili venac za ubijene na Ovčari, saopštilo je Srpsko narodno vijeće.

U crkvi Svetog Nikolaja zapalili sveće smo za sve žrtve, sve ljude koji su stradali u ratnom razdoblju u gradu Vukovaru i njegovoj okolini, naveo je Pupovac.

On je rekao da sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i drugim ljudima u politici može voditi dijalog kako da se stvore pretpostavke da države institucije rade što bolje, posebno kako da se pomogne da se između Hrvatske i Srbije uspostavi dijalog o sudbini nestalih i stradalih, kao o tome kako da se obnovi saradnja u procesuiranju ratnih zločina, zaustavljena pre nekoliko godina.

"Ni mi Srbi ne možemo zamijeniti hrvatsku policiju niti hrvatsko pravosuđe kad su osrijedi stradali Srbi u gradu Vukovaru za što dosad nitko nije odgovarao",  istakao je Pupovac, dodajući da s Penavom i drugim ljudima u politici može voditi dijalog o tome "kako stvoriti pretpostavke da državne institucije što je moguće bolje rade".

Na prozivke Ljiljane Alvir, predsednice Saveza udruženja Porodice zatočenih i nestalih hrvatskih veterana koja tvrdi da SDSS nije pokazao inicijativu da pomogne u rešavanju sudbine nestalih, Pupovac je odgovorio da ne spada u ljude koji napadaju druge zbog toga što rade ili zbog toga što ne rade.

"Neću prihvatiti da SDSS i ja budemo dežurni jarac za to što netko ne radi i nije voljan raditi. To što radimo državne institucije znaju, znaju ljudi koji su ovlašteni da to znaju, a podnošenje računa svima i svakome u ovom društvu po logici Srbi ništa ne rade da se utvrde zločini nad Hrvatima sasvim sigurno nije dobra logika i mi je ne možemo slijediti", rekao je Pupovac. 

Predsednik SNV-a Boris Milošević rekao je da je njihov današnji dolazak izraz poštovanja prema žrtvama.

"Danas smo došli u Vukovar da se na dostojanstven način sjetimo svih nevinih žrtava grada Vukovara, i Srba i Hrvata. Smatramo da je grad Vukovar pretrpio teška stradanja i razaranja", naglasio je Milošević.

On je istakao da Hrvatska ulaže velika materijalna sredstva da se sanira šteta u Vukovaru i da je to u redu, ali smatra da se malo ulaže u mirnodopsku politiku zaceljivanja trauma i u međuljudske i međunacinalne odnose.

Stradalima je služne pomen u Sabornoj crkvi Svetog Nikole, a venci su položeni na Ovčaru i spušteni u Dunav kod "Tri vrške".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво