Pušten u rad podvodni kabl između Crne Gore i Italije

Pritiskom na taster predsednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela pustili su u rad podmorski dvosmerni kabl između Crne Gore i Italije.

Milo Đukanović ocenio je da je reč o velikom danu za dve države koje je Jadransko more spojilo zauvek, a od danas još čvršće, prenosi RTCG.

"Otvaranje podmorskog kabla događaj je veliki ne samo za naše države već i za Balkan i za Evropu. To je primjer šta zemlja članica EU može dati zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, šta Crna Gora može dati EU", naveo je Đukanović.

Prema njegovim rečima, učinjen je veliki korak napred u učvršćivanju poverenja toliko potrebnog Zapadnom Balkanu, ali i Evropi.

Napomenuo je da podmorski dvosmerni kabl obezbeđuje Crnoj Gori lak i pristupačan uvoz električne energije, i omogućava da u punoj meri iskoristi prednosti pozicije dela integrisanog energetskog tržišta.

Predsednik Italije Serđo Matarela rekao je da je projekat pravi energetski most između EU i Balkana.

"Italija je snažno uverena da je sudbina svih zemalja Balkana neodvojiva. Put kojim je Crna Gora krenula ka EU zaslužuje podršku da može biti podsticaj i za druge zemlje u regionu. Realizacija ovog projekta predstavlja dalji podsticaj dobre saradnje", naveo je Matarela.

Istakao je da je projekat je od izuzetnog strateškog značaja za ovaj region jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.

Izvršni direktor "Terne" Luiđi Feraris, kompanije koja je postavila kabl, kaže da je privilegija nalaziti se na čelu tog preduzeća u istorijskom trenutku.

Naveo je da je realizacija projekta zahtevala preko šeststo dana istraživanja mora, šezdeset dana postavljanja.

Kako je dodao, otvoren je prvi pol od 600 megavata elektrode. Snaga je jednaka godišnjim potrebama nešto više od milion porodica, i zaista smo ponosni što učestvujemo u ovom istorijskom projektu," rekao je Feraris.

broj komentara 0 pošalji komentar