Dodik: Ne pristajemo na ucene SDA

Delegacije SDA i HDZ-a, koje su predvodili Bakir Izetbegović i Dragan Čović, razgovarale su u Sarajevu o Izbornom zakonu. Kada je reč o formiranju vlasti na nivou BiH Izetbegović je naveo da se dogovor ne može postići bez treće strane, i da je krajnje vreme za kompromis. Srpski član Predsedništva Milorad Dodik izjavio je da neće pristati ni na kakve ucene SDA, niti na bilo kakav dokument koji bi mogao dovesti do ulaska u NATO alijansu.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je novinarima kako će sutra u Mostaru razgovarati s predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o formiranju vlasti na nivou državnih institucija.

"Što se tiče HDZ-a, to nije problem. Nisam čuo tog Bakira Izetbegovića jer odavno ne pratim šta on govori. Odavno znam da sve što kaže da to nije istina. Dakle, do njih je", kazao je Dodik.

Lider SNSD-a kazao je kako bosanskohercegovački entitet RS neće prihvatiti nikakav dokument koji može da liči na priču o Godišnjem nacionalnom planu (ANP).

"Mi nismo glupi da kažemo: Hajde vi to nazovite kako hoćete, neka se ne zove ANP, a onda to pošaljete u Brisel i oni to smatraju kao ANP. Zar stvarno misle da smo toliki kreteni? Naravno da nismo", rekao je Dodik.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsednik SDA Bakir Izetbegović ranije su se obratili su se javnosti nakon sastanka stranačkih delegacija, a na kojem je bilo govora o izmenama Izbornog zakona BiH.

Čović je kazao da su SDA i HDZ BiH dogovorili da se otpočne proces traženja rešenja vezanih za izmene izbornog zakonodavstva i da se nada kako će već iduće sedmice biti ponuđeni određeni predlozi nakon čega će se u proces uključiti i druge stranke.

"Čini mi se da je i dalje klima koju gradimo ka povjerenju ili utopljavanju odnosa dosta dobra. Mislim da ćemo nastaviti u tom duhu i dalje", rekao je Čović.

On je kazao da će nakon sednica šefova Parlamentarne skupštine BiH biti poznato dokle će se "dobaciti" u vezi uspostavljanja državne vlasti, prenosi Kliks.

"Mi želimo razgovarati o svim odlukama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH", kazao je Čović.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da CIK BiH nema integritet da raspiše lokalne izbore i da je potrebno da lokalne izbore raspiše novi saziv CIK-a.

"Treba postupiti po zakonu i izabrati novi sastav CIK-a", rekao je Izetbegović.

Istakao je da je danas na sastanku SDA i HDZ-a postavljen rok od dve sedmice kako bi se pokušao napraviti okvir za implementaciju presuda Suda iz Strazbura i Ustavnog suda BiH.

Na pitanje o vlasti na nivou BiH, Izetbegović je rekao da će se na sednicama kolegijuma videti šta mogu pomoći visoki funkcioneri iz reda srpskog naroda.

"Cijenim da je krajnje vrijeme da se postigne dogovori, ali nema dogovora bez treće strane. Mislim da i tu ima nekih kretanja, ali najbolje je da ne nagađam", rekao je Izetbegović.

Ocenio je da se od lidera mnogo očekuje nakon sastanaka, odnosno da se očekuje dramatični preokret.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво