Hrvatski mediji o nedolasku Vučića u Zagreb

Manje od jednog sata nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da neće otputovati na Izborni kongres Evropske narodne partije (EPP) u Zagreb, tu vest su preneli svi hrvatski mediji na udarnim mestima. Neki od njih konstatuju da je šef SNS-a iskoristio priliku da, kako navode, "maksimalno ocrni Hrvatsku".

Svi mediji su u celosti preneli obrazloženje Vučićeve odluke u pismu upućenom predsedniku EPP Žozefu Dolu.

Hrvatski portal Indeks preneo tekst Vučićevog pisma Dolu onako kako ga je objavila HINA, bez komentara, pod naslovom: "Vučić: Ne dolazim u Zagreb. Hrvati me napadaju i nastaviće da me napadaju", a Jutarnji list uz navode da je Vučić odustao od dolaska u Zagreb i da je poslao pismo predsedniku EPP-a, zaključuje da je srpski predsednik tu priliku "maksimalno iskoristio da ocrni Hrvatsku".

Večernji list akcenat stavlja na deo Vučićevog pisma u kome predsednik SNS-a kaže da bi mu "odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike, nesumnjivo donelo značajne bodove u Srbiji, ali da je, kako je naveo, uzeo u obzir i ono što je za njega najvažniji deo politike koju predstavlja - pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata".

Portal 24 sata je vest o nedolasku Vučića na Izborni kongres EPP-a u Zagreb objavio pod naslovom: "Vode hajku protiv mene, jer je Srbija jaka", a slično izveštavaju i drugi hrvatski mediji, poput Slobodne Dalmacije, Tportala, Telegrama, Neta, Naroda, Dnevnika, Dnevno...

Slobodna Dalmacija takođe prenosi Vučićevo pismo uz, navodna saznanja da se "u kuloarima pominje i da je Vučić odustao od dolaska nakon sugestije iz vrha EPP-a".

List zaključuje i da je svojim nedolaskom Vučić direktno pomogao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, i HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

"Prvi se neće morati nikome opravdavati što dan nakon godišnjice pada Vukovara ugošćuje srpskog predsjednika ‘koji negira zločine koje su jedinice srpske vojske počinile u Hrvatskoj’. Ona (K. Grabar Kitarović) se, pak, neće morati braniti od kritika da je i sama svojevremeno pozvala Vučića u Zagreb", piše Slobodna Dalmacija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво