Penava: Hrvatskoj ne odgovara istina, a u Srbiji živi velikosrpska ideja

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da gotovo tri decenije od zločina na Ovčari, hrvatske institucije okreću glavu od tog problema i tvrdi da u Srbiji i dalje živi velikosrpska ideja.

Ivan Penava je na okruglom stolu "Ovčara – zločin bez kazne" u Zagrebu, rekao da gotovo tri decenije od tog zločina, hrvatske institucije okreću glavu od problema, zaključivši da u državi postoje strukture kojima istina ne odgovara.

"Sada već čujemo da je to stvar prošlosti, svako malo čujemo iz medija i političkih sfera da se treba okrenuti budućnosti, da je rat iza nas", rekao je Penava.

Penava se požalio na trenutnu situaciju u Hrvatskoj u kojoj, kako je ocenio, tražiti pravdu i istinu postaje retrogradno.

"Neko je te stvari potpisao, neko je dao ovlašćenja, a bojim se da taj neko i danas zauzima važna mesta u sistemu naše države, umesto da je skriven u poslednju rupu i da se suočio s pravim konsekvencama, nikakve druge nego izdajničke politike", kazao je Penava.

"Srbija sudi samo lokalnim četnicima" 

Gradonačelnik Vukovara smatra da se nikad nije dogodilo da Srbija, koja je, kako tvrdi, "u osvajačkom pohodu učinila tolika zla i ima jurisdikciju nad tim slučajevima", sama sebi sudi, prenela je agencija Hina.

Za Srbiju kaže da, kad već mora da sudi, sudi samo nižerangiranim osobama, "lokalnim četnicima i vojnicima najnižeg ranga" koji su igrom slučaja rođeni u Hrvatskoj, a sve kako bi, bude li potrebno mogla da kaže da je to bio rat hrvatskih građana s kojim nema ništa.

Tvrdi da "u Srbiji i dalje živi velikosrpska politika – od bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, koji je tri puta izjavio da je Vukovar srpski grad, do današnjeg Aleksandra Vučića".

"Za Vukovarce je ključno da Hrvatska od Srbije dobije zdravo suočavanje, priznavanje i izvinjenje, koje će se prepoznati kao iskreno tek kad Srbija otvori svoje arhive i ustupi dokumentaciju u vezi sa Vukovarom i Ovčarom, uključujući pisane zapovesti i protokole iz bolnice", rekao je Ivan Penava.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 14. nov 2019, 05:56) - anonymous [neregistrovani]

Nije samo NDH u pitanje

Sem NDH genocidne politike, zaboravljamo kako su se Hrvati ponasali tokom prvog svetskog rata kada su nosili uniforme Austro-Ugarske vojske, prosto, vrsili su masovno ubistvo Srba, civila u celoj Macvi i Srbe na Vrbe je tada bilo praksa u Sapcu i okolini. Vecinom poreklom od Austrijanaca koji su degutantno ubijali Srb, bili su Hrvati.

(sreda, 13. nov 2019, 09:49) - anonymous [neregistrovani]

" Gradonacelnik "

Pokusavas da gradis tvoju Hrvatsku politicku karijeru na racun Srba, tvoji potezi kao gradonacelnik su nam poznati, pre nego uzmes u usta Srbe pocni da sredjujes tvoje dvoriste, tvoja razmisljanja zadrzi za
" vasu lepu ", a o Srbiji bi bilo bolje da ne pricas jer nisi kompetentan.

(sreda, 13. nov 2019, 07:18) - anonymous [neregistrovani]

... 'A velikohrvatska ideja se ostvaruje'.

Trecinu pobiti, trecinu proterati, a ostatak pokrstiti...
To je povjest Hrvatske.
Hrvatska se vise ne moze kriti iza te njene povjestne ideje koju svakodnevno sprovodi spocitavajuci drugima da to rade, a Hrvatska upravo to nesmetano sprovodi..

(sreda, 13. nov 2019, 00:06) - anonymous [neregistrovani]

Потпуно сам сагласан са предлогом, али...

...и да Хрватска отвори своје архиве у вези злочина над Србима почињене у НДХ (не само за Јасеновац! ), да се напокон њихови грађани суоче са грозном, али освешћујућом истином!

(utorak, 12. nov 2019, 23:59) - anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

Penava od besa zapenio.