Penava: Hrvatskoj ne odgovara istina, a u Srbiji živi velikosrpska ideja

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da gotovo tri decenije od zločina na Ovčari, hrvatske institucije okreću glavu od tog problema i tvrdi da u Srbiji i dalje živi velikosrpska ideja.

Ivan Penava je na okruglom stolu "Ovčara – zločin bez kazne" u Zagrebu, rekao da gotovo tri decenije od tog zločina, hrvatske institucije okreću glavu od problema, zaključivši da u državi postoje strukture kojima istina ne odgovara.

"Sada već čujemo da je to stvar prošlosti, svako malo čujemo iz medija i političkih sfera da se treba okrenuti budućnosti, da je rat iza nas", rekao je Penava.

Penava se požalio na trenutnu situaciju u Hrvatskoj u kojoj, kako je ocenio, tražiti pravdu i istinu postaje retrogradno.

"Neko je te stvari potpisao, neko je dao ovlašćenja, a bojim se da taj neko i danas zauzima važna mesta u sistemu naše države, umesto da je skriven u poslednju rupu i da se suočio s pravim konsekvencama, nikakve druge nego izdajničke politike", kazao je Penava.

"Srbija sudi samo lokalnim četnicima" 

Gradonačelnik Vukovara smatra da se nikad nije dogodilo da Srbija, koja je, kako tvrdi, "u osvajačkom pohodu učinila tolika zla i ima jurisdikciju nad tim slučajevima", sama sebi sudi, prenela je agencija Hina.

Za Srbiju kaže da, kad već mora da sudi, sudi samo nižerangiranim osobama, "lokalnim četnicima i vojnicima najnižeg ranga" koji su igrom slučaja rođeni u Hrvatskoj, a sve kako bi, bude li potrebno mogla da kaže da je to bio rat hrvatskih građana s kojim nema ništa.

Tvrdi da "u Srbiji i dalje živi velikosrpska politika – od bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, koji je tri puta izjavio da je Vukovar srpski grad, do današnjeg Aleksandra Vučića".

"Za Vukovarce je ključno da Hrvatska od Srbije dobije zdravo suočavanje, priznavanje i izvinjenje, koje će se prepoznati kao iskreno tek kad Srbija otvori svoje arhive i ustupi dokumentaciju u vezi sa Vukovarom i Ovčarom, uključujući pisane zapovesti i protokole iz bolnice", rekao je Ivan Penava.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво