Rama: Priština ugrožava spoljnu politiku Albanije

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da političari u Prištini, suprotstavljanjem zajedničkoj inicijativi za stvaranje balkanskog "mini-šengena", ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa.

Edi Rama je za albansku televiziju Top čenel rekao da je dugo objašnjavao Aljbinu Kurtiju, lideru Samoopredeljenja i kandidatu za premijera privremenih prištinskih institucija, u čemu je značaj procesa "mini-šengen" i da bi bio veoma iznenađen ako on to ne razume, jer je, kako je dodao, Kurti dovoljno inteligentan.

"Ako se pretvara da razume ili ne razume, to je njegov izbor, ali izgleda da se spoljna politika sa Albanijom koristi za unutrašnju politiku. Ne verujem da je to najbolje, imaćemo vremena da razgovaramo i produbimo diskusije", rekao je Rama.

Povodom izjave Kurtija o otvaranju granica između Albanije i Kosova, rekao da tako nešto ne može da se učini bez pristanka Srbije.

"Ako Kurti želi da otvori granice, onda se mora složiti sa svim državama", rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo i da ga rukovodstvo u Prištini nije pitalo za mišljenje kada je odlučilo da uvede takse na robu iz Srbije, ali da je on tu odluku iskreno podržao, pre svega kao akciju koja bi trebalo da ima politički, a ne ekonomski rezultat.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2019, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

Rama

Ko veruje Rami? Ja ne.Danas prica jedno a sutra drugo.

(sreda, 13. nov 2019, 08:37) - Rade [neregistrovani]

albanci

Pocela braca se da svadjaju.

(utorak, 12. nov 2019, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

Dakle,Rama kuzi stvar....

Izgleda da g-din Rama odlicno kuzi stvar da "nezavisni" KosMet sve vise postaje nemoguca misija sto ovi u Pristini nece da shvate i nece da prihvate i tako Albaniji stvaraju probleme.Rama zeli da sa Srbijom i S.Makedonijom,a i sa ostalim drzavama regiona,pravi "Mali Sengen" sto je u interesu svih strana,a u tome ga ometaju privremeni rukovodioci iz Pristine koji su sve karte bacili na SAD,kao donedavno i Kurdi u Siriji.