Težak položaj migranata u BiH – kamp nazivaju "fabrikom depresije"

Temperature su sve niže, a opasnost od humantirane krize za migrante u BiH se ne smanjuje. Već dve godine stiže ih sve više, posebno u Unsko-sanski kanton, zbog blizine hrvatske granice. Tu je od početka godine registrovano 30 hiljada migranata. Procenjuje se da je u četiri prihvatna centra smešteno četiri hiljade ljudi, i da ih je još toliko van njih. Ekipa RTS-a posetila je "Biru", najveći prihvatni centar u Bihaću.

U kampu "Bira" ima mesta za 1.500 migranata, a trenutno ih je više od 1700 – pretežno samaca iz Pakistana, Avganistana, Sirije, Irana.

U kontejnerima su malobrojne porodice, maloletnici i, ako se tako mogu nazvati srećnici, koji su u kamp stigli među prvima. Prekobrojni spavaju u šatorima.

Zahur Ša iz Pakistana kaže da je pre mesec dana došao iz Srbije.

"Tamo sam imao dobre uslove. U kampu nas je previše i uslovi za spavanje, higijenu, život su loši. Ovde nema mira", ističe Ša.

Zaposleni nazivaju kamp "fabrikom depresije". Migranti mogu napolje, ali teško do Evropske unije.

Za njih reč "gejm" ima drugačije značenje – pokušaj ilegalnog prelaska granice. Većina je u toj igri učestvovala više puta. Uglavnom bez uspeha.

Šafitulah Safi iz Avganistana planira da ide u Evropu, jer u Avganistanu dugo besni rat.

"Skoro sam se oženio i hoću miran porodični život. Ali gotovo da je nemoguće proći Hrvatsku. U užasnoj smo situaciji", kaže Safi.

Muhamed Ali iz Pakistan priča da ih je hrvatska policija pretukla. "Meni je slomljena ruka, mom rođaku je povređena noga. Vraćen sam sa njih petnaestoro u Bosnu", kaže Ali.

Ekipa RTS-a je dobila retku priliku da snimi unutrašnjost "Bire", halu nekadašnje fabrike bele tehnike u kojoj borave migranti.

Rok za zatvaranje kampa je 15. novembar, pa su kantonalne i lokalne vlasti donele odluku da se on premesti u selo Lipa, srpsko povratničko selo na dvadesetak kilometara od Bihaća.

Tome se protivi lokalno stanovništvo, ali i Republika Srpska, pa je selidba, za sada, neizvesna.

Nove lokacije uz granicu traže se i za izmeštanje kampova "Vučjak", gde je situacija najteža, i "Mirala" u Velikoj Kladuši.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво