"Votsap" afera potresa HDZ

Na poslednjoj sednici Predsedništva vladajuće HDZ glavna tema je bila najnovija afera koja je proizašla iz komunikacije članstva te stranke u grupama na "Votsapu" i "Viberu", zbog koje bi, kako prenose hrvatski mediji, 15 članova stranke moglo biti sankcionisano izbacivanjem iz članstva.

Na teret im se, navodi portal 24sata, stavlja govor mržnje i pozivanje da se glasa protiv Kolinde Grabar-Kitarović u spornim grupama.

U porukama objavljenim u "Viber" grupi "Zna se HDZ", među kojima ima i onih sa uvredljivim sadržajem, neki od članova napisali su "Može i da puštamo vence niz Dunav", "Metak u čelo", "Svakodnevno ga treba bojkotovati i njegovu levičarsku protunarodnu masonsku politiku", "Pogodio Škoro skoro sve mete". U vrhu stranke tvrde da su poruke razljutile šefa HDZ-a i da zbog njih stranka raspravlja nekoliko dana.

Predsednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je u razgovoru za portal Dnevnik otkrio je i da su među HDZ-ovcima koji su pisali neprimerene poruke u "Votsap" i "Viber" grupi i poznata imena.

''Ima imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti. Moram reći da je za mene to bilo iznenađenje'', kazao je Bačić i dodao da "sada sledi postupak pred časnim sudom HDZ-a koji će ''jasno odgovoriti na takva podmetanja koja su naštetila HDZ-u i pre, a da to nismo znali''.

''HDZ je prejak'', kratko je odgovorio Bačić na pitanje da prokomentariše činjenicu da među HDZ-ovim članovima ima i onih koji podržavaju Miroslava Škoru, koji je protivkandidat aktuelnoj predsednici na predsedničkim izborima.

Iako je šef HDZ-a Andrej Plenković, nakon sednice održane u ponedeljak, novinarima kazao da je glavni smisao sastanka bio dogovaranje daljih aktivnosti u vezi sa kampanjom i da se raspravljalo o rejtingu stranaka i o pripremama za kongres Evropske narodne partije, Jutarnji piše, pozivajući se na svoja saznanja, da je u centru pažnje ipak bila afera s "Votsap" i "Viber" grupama.

Plenković: Sankcije zadatak nadležnih županijskih i gradskih organizacija

List piše da su duža izlaganja na tu temu imali Plenković i njegov savetnik Mario Kapulica, koji je, govore u HDZ-u, član svih tih grupa i koji je navodno sve i pokrenuo.

Članica Predsedništva Dubravka Šuica je, navodno, kazala da sada možda nije dobro pokretati to pitanje, ali joj se, rekli su učesnici sastanka, oštro suprotstavio Plenković, koji je nakon sastanka novinarima rekao da svaki član ima punu slobodu izražavanja, mišljenja, govora, kao i zauzimanja stavova i kritika, ali govor mržnje i neprimerene komunikacije neće biti tolerisani.

Šef HDZ-a je rekao i da će sankcije biti "zadatak nadležnih županijskih i gradskih organizacija čiji su to članovi."

"Tu moramo staviti sa strane nečije ambicije i korišćenje situacija koje se događaju, od fakata, činjenica i odgovornog ponašanja stranke u skladu sa statutom i etičkom kodeksu", kazao je Penković.

Iako je ranije rekao da za takve objave nije znao, mnogi HDZ-ovci su tvrde da su neke od tih spornih objava stare više od pola godine, te da je Plenković "sigurno znao za njih", ali da je sada iskoristio situaciju da se obračuna s nekima jer se u tim grupama, kako kažu, najviše kritikuje sam premijer i njegovo vođenje stranke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво