Mektić: U sirijskom kampovina 260 državljana BiH

BiH će dozvoliti povratak svojim državljanima koji su smešteni u kampovima u Siriji i kojih je trenutno 260, rekaoje ministar bezbednosti te države Dragan Mektić.

Mektić je rekao da je to obaveza bosanskohercegovačkih vlasti, a da će počinioci krivičnih dela povezanih s terorizmom biti procesuirani u Bosni i Hercegovini, prenosi Kliks.

"Prihvatićemo osobe za koje se nesumnjivo utvrdi da su građani Bosne i Hercegovine", rekao je Mektić.

Od njih 260, oko stotinu su muškaraci, dok su ostalo žene i deca, a Mektić je dodao da će se žene tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, ali i da će sve koje su bile pripadnice takozvane Islamske države, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred pravosuđem BiH i u skladu sa zakonima.

Već je usaglašen mehanizam prema kojem će se utvrdititi identitet dece rođene u Siriji i Iraku, a koja se nalaze u kampovima u Siriji. Identitet će se utvrđivati pre deportacije.

Ministar sigurnost BiH u tom kontekstu je podvukao da se mora tačno utvrditi ko su biološki roditelji toj deci i imaju li ona pravo na državljanstvo BiH.

"Niko ko nema državljanstvo BiH neće biti prihvaćen. Krajnja mjera biće DNK analiza", rekao je Mektić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 11:15) - anonymous [neregistrovani]

Nerealno 2

A Šta je sa onima koji su išli i koji su još uvijek u Ukrajini na bilo kojoj strani?
Oni kao nisu prijetnja?

(utorak, 12. nov 2019, 00:29) - Dura [neregistrovani]

Nerealno

. MOje lično mišljenje je da treba donijeti zakon, da svaka država na svijetu oduzme drzavljanstvo odmah po saznanju da njeni državljani učestvuju u ratnim sukobima trećim državama.
A u Bosni Je to NEREALO očekivati, oni i danas 24 godine od završetka nisu se rijesili svojih stranaca-dodrovoljaca nego su im dali i drzavljanstva, a neki žive i bez drzavljanstva.
Tako da ovi bosanski drzavljani su dobro došli.
Biće oni potrebni Bosni.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 17:12) - anonymousPeart [neregistrovani]

Sve ovo vreme si nas lagao.

Moj Dragane moja tugo u fotelji ministra ne ostani dugo.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 15:36) - Воронцов [neregistrovani]

Требало је да им суде у Сирији

Тамо где су починили злодела тамо је и требало да им суде. Што ће странци у туђој земљи ? Влада Сирије није их тамо позвана. Чим је неко нелегално ушао у нечију земљу већ је прекршио закон, а камо лишто је још учествовао у побуни против легитимне власти и још и злочине чинио.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

Pitam li se pitam

Kako li su samo tamo stigli, ha?